Foto: Scanpix
Reaģējot uz iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā, Rietumiem ir virkne militāro iespēju, taču, iespējams, vislabākā no tām būtu tālas darbības rādiusa raķešu pielietošana, pirmdien spriež analītiķi.

ASV, Lielbritānija un Francija brīdinājušas, ka aizdomas par ķīmisko ieroču uzbrukumu nevar atstāt bez atbildes, taču militārā rīcība ir riskanta un uzsvars būtu jāliek uz centieniem izvairīties no konflikta eskalācijas.

"Mēs atrodamies situācijā, kurā neviena Rietumu vara nevēlas iejaukties," pārliecināts Francijas Starptautisko attiecību institūta vadītājs Vivjens Pertuso. "Taču ķīmisko ieroču pielietošana, ja tā tiks apstiprināta, spiež viņus iesaistīties, darīt kaut ko."

Augsta ranga ASV militārpersonas tikmēr vairākkārt brīdinājušas par risku tikt ierautiem Sīrijas konfliktā, norādot, ka lidojumu aizlieguma zonas izveide un uzbrukumi Sīrijas režīma ķīmisko ieroču ražošanas objektiem nozīmētu dārgu un ilgstošu iesaistīšanos konfliktā.

Lai izvairītos no šāda veida iesaistīšanās, ASV un to sabiedrotie, visticamāk, liks lietā tāla darbības rādiusa spārnotās raķetes, kuras tiks notēmētas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēku militārajiem objektiem.

"Mērķis ir sodīt, nevis panākt režīma maiņu, nevis nosvērt līdzsvaru par labu nemierniekiem," pārliecināts Atlantijas padomes analītiķis Džonatans Periss.

Rietumiem ir jārīkojas, taču vienlaikus ir jāliek skaidri manīt, ka tā ir ierobežota apmēra iesaistīšanās, kuras mērķis ir sodīt Asadu un aizsargāt civiliedzīvotājus, uzsver eksperts.

Tādējādi tiks nodots vēstījums, ka "nekad vairs nevar palikt nesodīts par neizprovocētu ķīmisko ieroču uzbrukumu civilistiem", piebilst Periss. "Ja tas netiks darīts, Asadam un jebkuram citam diktatoram tiks dota atļauja."

Tikmēr Berlīnē esošās analītiķu grupas SWP eksperts Markuss Kaims norāda, ka lidojumu aizlieguma zonas un buferzonas ir pārāk riskantas.

"Vienīgā reālistiskā iespēja ir uzbrukums no jūras munīciju noliktavām un Sīrijas armijas komandstruktūrām," norāda Kaims.

Lietā varētu tikt liktas arī tāla darbības rādiusa raķetes no ASV lidmašīnām, lai mazinātu risku, kas ASV vai sabiedroto pilotiem varētu draudēt no Sīrijas gaisa spēku puses, uzsver analītiķi.

Gan Periss, gan Pertuso pārliecināts, ka Rietumi militārās rīcības gadījumā necenstos iegūt ANO atbalstu, par precedentu ņemot ASV vadīto Kosovas bombardēšanu 1999.gadā.

Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija apsūdz Damaskas režīmu, ka tas trešdien uzbrukumā nemiernieku apvidiem galvaspilsētas pievārtē izmantojis ķīmiskos ieročus, nogalinot vairāk nekā 1300 cilvēku. Savukārt Sīrijas valdība apsūdzības kategoriski noraida.

Kā paziņojusi organizācija "Ārsti bez robežām", tai dienā, kad Sīrijas opozīcija ziņoja par ķīmisko uzbrukumu, trijās Sīrijas slimnīcās nepilnu triju stundu laikā uzņemti kopskaitā 3600 pacienti, kam konstatēti simptomi, kas norāda uz neirotoksisku vielu iedarbību, - krampji, pastiprināta siekalu izdalīšanās, sašaurinātas acu zīlītes, redzes aizmiglošanās un elpošanas traucējumi. 355 no viņiem miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!