Foto: AP/Scanpix

Atkārtots Ziemeļkorejas mēģinājums palaist kosmosā raķeti ar satelītu varētu notikt 2015. gadā, paziņojuši Džona Hopkinsa Universitātes ASV – Korejas institūta speciālisti, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Iepriekšējais Ziemeļkorejas mēģinājums palaist kosmosā raķeti ar satelītu aprīlī bija neveiksmīgs. Lai gan Ziemeļkoreja apgalvoja, ka programmas mērķis ir palaist orbītā satelītu, ASV, Dienvidkoreja un citas pasaules valstis uzskatīja, ka patiesais un vienīgais iemesls tai ir Ziemeļkorejas vēlme izmēģināt savu tālas darbības ballistisko raķeti.

Ziemeļkorejas primitīvā kosmiskā programma tiek īstenota ārkārtīgi lēni - trīs izmēģinājumi 14 gadu laikā un nevienā no tiem satelīts nav ievirzīts orbītā, norāda analītiķi. Šāda statistika liecina, ka nākamais izmēģinājums varētu notikt 2015. gadā, uzskata speciālisti.

Tomēr, ņemot vērā Ziemeļkorejas paziņojumus par plāniem palaist vēl daudzus jaunus satelītus un to, ka valstī tagad ir divi raķešu palaišanas laukumi, var prognozēt izmēģinājumu skaita pieaugumu nākotnē, norāda eksperti.

Analītiķi arī pieļauj, ka Ziemeļkoreja strādā pie daudz jaudīgākas nesējraķetes radīšanas, kura veiksmes gadījumā varētu "paplašināt Ziemeļkorejas satelītu palaišanas programmu".

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 13. aprīlī palaida tāldarbības raķeti, taču tā sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē, un ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu "provokatīvu" aktu.

Raķetes atlūzas iekritušas jūrā 190 līdz 200 kilometru uz rietumiem no Kunsanas ostas valsts ziemeļrietumos. Raķete eksplodēja apmēram vienu vai divas minūtes pēc starta.

Ziemeļkoreja 16.martā paziņoja, ka plāno laikā no 12. līdz 16.aprīlim palaist tāldarbības raķeti, kas ievirzīs orbītā Zemes novērošanas satelītu. Palaist šo raķeti bija paredzēts, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!