Foto: EPA/Scanpix/LETA

Grieķijas radikālie anarhisti trešdien ar krāsu apķēpājuši ASV vēstnieka rezidenci, šādi paužot atbalstu ekstrēmistam, kurš izcieš cietumsodu par kreiso teroristu grupējuma pastrādātajām slepkavībām.

"Es šodien pamodos un ieraudzīju bērnišķīgo vandalisma aktu pie rezidences, un es strādāšu kopā ar Grieķijas varasiestādēm, lai vainīgos sodītu atbilstoši likumam," tviterī paziņoja vēstnieks Džefrijs Pjats. "Īpašuma bojāšana nav miermīlīgs protests."

Atbildību par vandalisma aktu uzņēmusies radikālā anarhistu organizācija "Rubikona", kas šādi paudusi atbalstu populārajam grieķu kreiso teroristu grupējuma "17.novembris" biedram Dimitrim Kufodinam.

Organizācija publicējusi video, kurā redzams, kā motociklistu grupas dalībnieki ar sarkanu un melnu krāsu apšķiež rezidences žogu. Saistībā ar šo incidentu policija trešdien aizturējusi deviņus cilvēkus. "Rubikona" pēdējo gadu laikā sarīkojusi vairākus līdzīgus uzbrukumus ārvalstu vēstniecībām.

Kufodins ir notiesāts lietā par grupējuma "17.novembris" pastrādātajām slepkavībām, un viņam piespriesti vairāki mūža ieslodzījumi. 2.maijā viņš pieteica badastreiku, jo varasiestādes noraidīja viņa lūgumu ļaut uz laiku pamest cietumu, kas atbilstoši likumam ir iespējams. Varasiestādes iepriekšējos sešus šādus lūgumus aizvadīto divu gadu laikā apmierinājušas, izpelnoties ASV un Lielbritānijas, kā arī grupējuma "17.novembris" upuru ģimeņu nosodījumu.

Grupējums "17.novembris" tika izveidots 1975.gadā un nosaukts par godu studentu nemieriem pret militāro režīmu 1973.gada 17.novembrī.

Grupējums savu noziegumu sēriju sāka ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) Atēnu biroja vadītāja Ričarda Velča noslepkavošanu 1975.gadā. Pēdējā grupējuma pastrādātā slepkavība bija Lielbritānijas militārā atašeja Stīvena Sondersa nogalināšana Atēnās 2000.gada 8.jūnijā. Teroristiskā organizācija tiek vainota 23 slepkavībās, ieskaitot četru ASV amatpersonu, divu Turcijas diplomātu un vairāku Grieķijas politiķu un uzņēmēju slepkavības. Grupējums tika izformēts 2002.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!