Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Galēji labējais politiskais spēks "Vox" guvis 12 vietas Spānijas dienvidu reģiona Andalūzijas parlamentā. Šī ir pirmā reize, kad kādā Spānijas reģionā parlamentā iekļūst nacionālisti kopš 1975. gadā noslēdzās Francisko Franko vadītā militārā diktatūra, atzīmē BBC.

"Vox" cita starpā ļoti aktīvi iestājās pret Spānijas autonomā Katalonijas reģiona neatkarību. Gluži kā citi galēji labējie Eiropas spēki, arī "Vox" iestājas pret migrāciju, ir noskaņoti pret islāma izplatību Eiropā un sludina populistiskas sociālās idejas. Tieši Spānijas apdzīvotākajā Andalūzijas reģionā ģeogrāfiskā tuvuma dēļ ierodas lielākā daļu Āfrikas imigrantu.

Tomēr viena īpašība "Vox" krasi atšķir no citiem galēji labējiem spēkiem – tā aktīvi atbalsta Spānijas dalību Eiropas Savienībā un sludina Eiropas vienotības ideju.

Andalūzijā lielāko popularitāti joprojām bauda Spānijas valdību veidojošā Sociālistu partija, kas vēlēšanās ieguva 33 vietas, tomēr tas ir daudz mazāk nekā iepriekš. "Vox" panākumi daudziem šķiet pārsteidzoši, ņemot vērā fašistu diktatūru, kas valsts vēsturē tiek vērtēta ļoti pretrunīgi.

"Vox" savukārt pirms vēlēšanām tika prognozēta ne vairāk kā piecu vietu iegūšana, bet divkārt lielākie panākumi politiskajam spēkam varētu dot pat izšķirošu lomu koalīcijas veidošanā, raksta medijs. Andalūzijas parlamentā ir 109 vietas, un patlaban paredzams, ka sociālisti koalīciju varētu veidot ar galēji kreisajiem "Podemos", opozīcijā atstājot galēji labējos un centristu spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!