Sarunas par grūtībās nonākušās auditorfirmas "Andersen" ārpus ASV veicamo operāciju apvienošanu ar firmu KPMG otrdien izjuka, kad Spānijas filiāle atteicās tajā piedalīties, tādējādi ievadot "Andersen" starptautiskā biznesa sabrukumu.
No sarunām tuviem avotiem kļuvis zināms, ka sarunas par apvienošanos ar KPMG, kas sākās pirms divām nedēļām, tika pārtrauktas pēc tam, kad firma "Andersen Spain" nolēma apvienoties ar konkurējošo firmu "Deloitte & Touche".

Spānijas filiāli, kas bija "Andersen" lielākā struktūrvienība kontinentālajā Eiropā, uzskatīja par galveno faktoru darījumā ar KPMG. "Tagad arī Latīņamerika apvienosies ar "Deloitte"," teica kāds darbinieks.

Pēc viņa vārdiem, Singapūra, Filipīnas, Malaizija un Taivāna gatavojas apvienoties ar "Ernst & Young", kas jau sadarbojas ar "Andersen" Austrālijā un Jaunzēlandē.

KPMG pagaidām nekomentēja šo ziņu.

Apvienošanās ar "Andersen" ārpus ASV būtu radījusi auditorgigantu ar vairāk nekā 12,2 miljardu dolāru (7,7 miljardi latu) ieņēmumiem un 140 tūkstošu cilvēku personālu.

"Andersen" tiek apsūdzēta Amerikas Savienotajās Valstīs par tās lomu enerģētikas lielfirmas "Enron" sabrukumā, to sagaida miljardiem dolāru lieli izdevumi par tiesas prāvām, un to masveidā atstāj ASV klienti.

Sarunas ar KPMG pārtrūka pagājušajā nedēļā, kad firmas "Andersen Worldwide" valde pulcējās Londonā, lai izraudzītos demisionējušā prezidenta Džozefa Berardino pēcteci. Kā iespējamo viņa aizstājēju min "Andersen Worldwide" valdes priekšsēdētāju Aldo Kardozo. Berardino atkāpās no amata pagājušajā nedēļā, kad bijušais ASV Federālo rezervju vadītājs Pols Volkers mēģināja izstrādāt kompānijas ASV operāciju glābšanas plānu.

KPMG mēģināja noslēgt blokveida darījumu ar "Andersen" partnerfirmām ārpus ASV, taču atsevišķas partnerfirmas strauji pārbēg pie konkurējošām kompānijām.

"Andersen Spain" tagad plāno apvienoties ar "Deloitte & Touche", "Andersen Singapore" risina sarunas ar "Ernst & Young", bet sarunas starp "Andersen" un KPMG Japānā, šķiet, nonāca grūtībās nedēļas nogalē.

Honkonga un Ķīna noslēgušas darījumu ar "PricewaterhouseCoopers", bet Krievija, Austrālija un Jaunzēlande apvienojušās ar "Ernst & Young".

Pārējās "Andersen" firmas kontinentālajā Eiropā, arī Lielbritānijā, Francijā un Vācijā, vēl nav izlēmušas savu turpmāko rīcību sakarā ar Spānijas lēmumu.

Sagaidāms, ka "Andersen Worldwide", kas ir jumta organizācija "Andersen" partnerfirmām visā pasaulē, otrdien turpinās sarunas Londonā, un tās var ieilgt arī trešdien. Kāds "Andersen UK" pārstāvis teica, ka "Andersen Worldwide" valde, kas koordinē "Andersen" partnerfirmu darbību, acīmredzot turpinās sēdes otrdien un, iespējams, arī trešdien.

"Andersen Spain" paziņojumā teikts, ka to piesaista "Deloitte & Touche" līdzīgā biznesa prakse un apvienošanās piedāvātu Spānijas klientiem visaptverošu servisu ASV, kur "Deloitte" ir otrā lielākā auditorfirma.

""Andersen Spain" partneri nolēma analizēt dažādus apvienošanās variantus, lai radītu solīdu profesionālu organizāciju ar resursiem, kas pilnībā apmierinātu klientu vajadzības, un mēs esam izraudzījušies "Deloitte & Touche"," teikts "Andersen Spain" prezidenta Karlosa Gonsalesa paziņojumā.

Spānijā "Andersen" apkalpo aptuveni 23 kompānijas no Madrides biržas 35 vadošo firmu saraksta, arī galvenās bankas "Santander Central Hispano" un BBVA, kā arī telekomunikāciju lielfirmu "Telefonica".

Tās apvienošanās ar "Deloitte & Touche" Spānijas filiāli radītu firmu ar aptuveni 4500 darbiniekiem, teikts paziņojumā. Auditorfirmas "Deloitte & Touche" biznesa vērtība visā pasaulē ir 12,4 miljardi dolāru un aptver aptuveni 140 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!