Foto: Reuters/Scanpix
Anglijā notikusi dzeramā krāna ūdens farmaceitiskā pārbaude, kurā atklāta kokaīna klātbūtne ūdenī. Pēc ekspertu domām, tas netieši apliecina kokaīna ārkārtīgi lielo popularitāti britu vidū.

Kā vēsta britu mediji, pārbaudes testu laikā dzeramajā ūdenī eksperti atklāja benzoilekgonīnu - kokaīna metabolītu, kas organismā rodas pēc šīs narkotikas lietošanas. (Tieši šī ķīmiskā savienojuma klātbūtne urīnā ir kokaīna testa pamatā.)

"Lielbritānijā ir gandrīz pats augstākais kokaīna lietošanas līmenis Rietumeiropā. Tā kā pieprasījums nemitīgi pieaug, tas kļuvis arī daudz lētāks," komentējis Britu pētnieciskā centra cīņā pret narkotikām eksperts Stīvs Rolss.

Kokaīns ir vienīgā izplatītā narkotika, kura lietošana kopš 1996. gada ir pieaugusi, un daudzi to saista ar cenu krišanu - Lielbritānijā tas ir daudz lētāks nekā ASV (70 dolāri par gramu salīdzinājumā ar 115 dolāriem aiz okeāna).

No prestižas bagāto un slaveno cilvēku izklaides tas ir pārvērties par "tautas narkotiku", ko lieto pat skolēni.

Bez jau minētā benzoilekgonīna zinātnieki dzeramajā ūdenī atklājuši lielu daudzumu kofeīna, sāpju mazināšanas līdzekļa ibuprofēna pēdas, kā arī karbamazepīnu - zāles epilepsijas ārstēšanai.

Tiesa, visu šo vielu koncentrācija ūdenī ir simtiem reižu mazāka par minimālajām terapeitiskajām devām un līdz ar to neapdraud cilvēku veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!