Anglijā valsts zobārstu trūkums pamudinājis dažus cilvēkus uz galēju rīcību, tostarp pašiem raut ārā zobus, liecina pirmdien publicētā pētījuma dati.
Citi izmantojuši superlīmi kronīšu piestiprināšanai, lai nebūtu jāizdod nauda par privāto zobārstu pakalpojumiem, teikts pētījumā.

Viens cilvēks pastāstīja, kā pats ar knaiblēm izrāvis 14 zobus.

Valsts zobārstu trūkums nozīmē privāto zobārstu skaita pieaugumu - 78 procenti privāto zobārstu pacientu teica, ka izmanto privātos pakalpojumus, jo nav varējuši atrast nevienu Valsts veselības aprūpes dienesta (VVAD) zobārstu, un tikai 15 procenti tos izmanto labākas kvalitātes dēļ.

"Šī mums visiem ir mulsinoša informācija un izvirza nopietnus jautājumus politiķiem no pacientu puses," teica Šārona Granta no Pacientu un sabiedrības iesaistīšanās veselības aprūpē komisijas.

Anglijā veiktā aptauja, kurā piedalījās 5000 pacienti, liecina, ka kopumā seši procenti pacientu ķērušies pie pašrocīgām ārstēšanās metodēm, un piektā daļa nolēmusi neizmantot zobārstu pakalpojumu augsto cenu dēļ.

Kāds pētnieks, kurš apkopojis Anglijas pacientu un sabiedrības iesaistīšanās veselības aprūpē foruma veiktā pētījuma datus, kādu rītu apstrādājis trīs tādu cilvēku atbildes, kuri paši izrāvuši sev zobus.

Zobārsti norūpējušies arī par tendencēm.

58 procenti zobārstu teica, ka jaunās zobārstu privātprakses, kas atvērtas pagājušogad, pasliktinājušas aprūpes kvalitāti, bet 84 procenti atzina, ka tām nav izdevies atvieglot pacientiem atrast aprūpi.

Gandrīz puse no visiem zobārstiem - 45 procenti - norādīja, ka vairs neapkalpo VVAD pacientus, bet 41 procents apgalvoja, ka viņiem ir pārmērīga darba slodze. 29 procenti sacīja, ka viņu klīnikās esot zobārstu trūkums.

"Šie dati liecina, ka VVAD zobārstniecības sistēma daudzu pacientus smagi pieviļ," teica Granta.

"Izskatās, ka daudzi ir spiesti izvēlēties privāto zobārstu pakalpojumus, jo nevēlas zaudēt savu pašreizējo uzticamo un cienījamo zobārstu vai vienkārši nevar atrast vietējo VVAD zobārstu," viņa piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!