Foto: AFP/Scanpix
Otrdienas vakarā Londonas ielās bija izsūtīti 16 tūkstoši policistu, tomēr nemieri un grautiņi jau ceturto nakti pēc kārtas turpinājās citās vietās Anglijā, un galvenās aktivitātes notika Mančestrā un tās priekšpilsētā Salfordā, kur marodieru grupas siroja pa veikaliem un tos dedzināja, vēsta raidsabiedrība BBC. Grautiņi notika arī vairākās pilsētās Rietummidlendā, kuras galvaspilsēta Birmingema bija viens no nemieru centriem pirmdienas vakarā.

BBC žurnālisti novērojuši, ka Mančestrā uzdarbojas salīdzinoši nelielas nemiera cēlāju grupiņas, kas ātri pārvietojas no viena rajona uz citu, un nosauca valdošo noskaņojumu par "bandu mentalitāti"

"Es biju Pikadilijgārdenā, kad divi jaunieši piebrauca un nokliedzās "Oldhemstrīta" pūļa virzienā. Grupa jauniešu pagriezās un devās Oldhemstrītas virzienā, kur aplaupīja naudas maiņas punktu," vēsta BBC žurnālists.

Mančestrā grautiņu dalībnieki pēc aplaupīšanas aizdedzinājuši "Miss Selfridge" apģērbu veikalu Mārketstrītā pilsētas centrā, aplaupīti arī vairāki citi veikali.

Savukārt Mančestras priekšpilsētā Salfordā pūlim izdevās padzīt policiju, kas aizstāvēja lielveikalu. "Pēc tam viņi sāka lauzties cauri veikala aizslietņiem, pilnībā to izlaupīja, un tagad veikals ir aizdedzināts," raidsabiedrībai pavēstīja aculiecinieks, kurš arī norādīja, ka redzēja ļoti daudzus cilvēkus ejot projām ar pilnām somām. "Tie nebija tikai jaunieši – ar mašīnu bija atbraukusi pat viena ģimene, kas piepildīja bagāžnieku ar precēm no "Lidl" (pārtikas veikals) un aizbrauca prom," stāsta liecinieks.

Salfordā tika aizdedzināta arī BBC radio automašīna, kā arī uzbrukts BBC operatoram, kurš bija uzstādījis kameru filmēšanai brīdi pirms marodieri ielauzās dzērienu veikalā.


Rietummidlendas reģionā marodierisms turpinājās Birmingemā, kur tas notika jau pirmdien, un grautiņi izcēlās arī citās pilsētās - Vestbromvičā un Vulverhemptonā. Marodieri darbojās strauji, ātri ielaužoties veikalos, tos aplaupot un aizbēgot prom, līdz ar to, aculiecinieku vārdiem, policijai atlika vien "ķert ēnas".

Tomēr Rietummidlendas policija vakarā pavēstīja, ka pēc veikalu izlaupīšanas un mašīnu dedzināšanas šajās trīs pilsētās arestēti 36 cilvēki, bet vardarbība bija krietni mazāka nekā pirmdienas vakarā Birmingemas centrā.

Savukārt Notingemā 30-40 vīriešu grupa apmētāja ar degmaisījuma pudelēm policijas iecirkni, bet neviens policists uzbrukumā necieta. Piecpadsmit minūšu laikā liesmas tika apdzēstas un saistībā ar uzbrukumu arestēti vismaz astoņi cilvēki.

Londonas Metropoles policija trešdienas naktī informēja, ka līdz šim saistībā ar grautiņiem arestēti 685 cilvēki un 111 personām ir izvirzītas apsūdzības. Vairāk nekā puse apsūdzību - 69 - ir par zādzību ar ielaušanos. 13 apsūdzības celtas par sabiedriskās kārtības pārkāpšanu, sešas pieķerti ar zagu mantu, bet pieci - ar ieročiem.

Skotlendjards arī informēja, ka kopumā trīs pagājušo nakšu laikā ievainoti 111 policisti, kā arī pieci policijas suņi. Lai gan būtiska loma nemieru apkarošanā bija jātnieku patruļām, " viņu zirgi ir noguruši, taču nav guvuši ievainojumus un varēs turpināt dot savu artavu, lai saglabātu drošību Londonā," pavēstīja policija.

Policija arī novēro sociālos tīklus, lai novērstu aicinājumus uz jauniem grautiņiem. Piemēram, Eseksas grāfistē tika arestēts kāds 17 gadus vecs pusaudzis, kuram inkriminē komentārus "Facebook" tīklā ar aicinājumiem pulcēties un rīkot grautiņus grāfistē. Viņš tiek turēts aizdomās par kūdīšanu uz vardarbīgiem nemieriem, un policija norādīja, ka aktīvi rīkosies, lai nepieļautu sociālo tīklu izmantošanu noziedzīgiem nolūkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!