Foto: AFP/Scanpix

Bijušā Federālā Drošības dienesta virsnieka Aleksandra Ļitviņenko sieva Marina Londonas Augstākajā tiesā panākusi tiesības rīkot vīra nāves sabiedrisko izmeklēšanu, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Londonas Augstākās tiesas triju tiesnešu lēmums devis cerības atraitnei beidzot noskaidrot patiesos vīra nāves apstākļus. Aleksandru Ļitviņenko 2006.gadā 43 gadu vecumā ar radioaktīvo plutoniju-210 noindēja Lielbritānijā.

BBC atgādina, ka iepriekš britu izmeklētājs Roberts Ouens, kurš pētīja Ļitviņenko nāves apstākļus, nonāca pie secinājumiem, ka ir uzgājis pārliecinošus pierādījumus Krievijas valdības saistībai ar bijušā drošībnieka nāvi.

Jau ziņots, ka Ļitviņenko, kuram Lielbritānijā bija piešķirts politiskais patvērums, nomira 2006.gada novembrī pēc saindēšanās ar radioaktīvo poloniju-210.Viņš kļuva pazīstams kā atmaskojošu publikāciju par Krievijas specdienestu darbību autors un valsts prezidenta Vladimira Putina kritiķis.

Britu likumsargi uzskata, ka Ļitviņenko noindējis viņa bijušais dienesta biedrs, tagad Valsts Domes deputāts Andrejs Lugovojs. Krievija ir noraidījusi apvainojumus par savu specdienestu līdzdalību un atsakās izdot Lugovoju, aizbildinoties ar to, ka šādas darbības liedz valsts konstitūcija.

Ļitviņenko lieta uz ilgu laiku "atvēsināja" Krievijas un Apvienotās Karalistes attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!