Anglikāņu baznīca pirmdien nodeva atklātībai baznīcas tiesību normu projektu, kas paredz sieviešu ordinēšanu bīskapu kārtā.

Šis jautājums iepriekš izsaucis dziļu šķelšanos anglikāņu vidū.

Projektu paredzēts nodot debatēm Ģenerālajai sinodei, kas sanāks februārī.

Ģenerālās sinodes locekļi jūlijā atbalstīja šī jautājuma tālāku risināšanu, lai gan 1300 klēra pārstāvju piedraudējuši izstāties no baznīcas, ja tiks atļauta sieviešu ordinācija bīskapu kārtā.

Anglikāņu baznīca ir sašķelta starp konservatīvajiem, kuri apgalvo, ka geju un sieviešu iecelšana par bīskapiem ir pretrunā ar Bībeles mācību, un liberāļiem, kas vēlas anglikāņus padarīt par ietverošāku konfesiju.

Sagatavotais projekts paredz ieviest vīriešu dzimuma "papildu bīskapus", kuriem būs jāapkalpo tās draudzes, kas atteiksies pieņemt par bīskapu iecelto sievieti.

Vienlaikus Anglikāņu baznīca brīdinājusi, ka pirmā sieviete bīskapa matā, domājams, netiks iecelta agrāk par 2014.gadu.

Sieviešu ordināciju atbalstošās organizācijas "Women And The Church" pārstāve Kristīna Rīsa, komentējot sagatavoto projektu, atzina, ka "tas satur normas, kas ļaus sievietēm kļūt par bīskapiem".

"Mums vismaz ir normu projekts, un tās ir ļoti labas ziņas," sacīja Rīsa.

Anglijas anglikāņu baznīca, kuru vada Kenterberijas arhibīskaps Rovans Viljamss, ir mātes baznīca visu pasauli aptverošajai anglikāņu kopienai, kurai kopumā ir 77 miljoni sekotāju.

Pirmo reizi sievieti priestera kārtā tā ordinēja 1994.gadā.

Atklāts konflikts starp konservatīvajiem un liberāļiem Anglikāņu baznīcā uzliesmoja 1989.gada, kad ASV Episkopālā baznīca bīskapa kārtā iecēla pirmo sievieti Barbaru Herisu. Tas vēl vairāk padziļinājās, kad 2003.gadā par Ņūhempšīras bīskapu tika iesvētīts atklātais gejs Džīns Robinsons.

Tikmēr Vatikāns brīdinājis, ka jebkāds lēmums, kas pieļautu sieviešu ordināciju bīskapu kārtā, kaitēs izlīgumam starp Katoļu un Anglikāņu baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!