Foto: AFP/Scanpix

ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans otrdien paziņoja, ka, tiekoties ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, aicinājis viņu rīkoties nekavējoties, lai izbeigtu piecpadsmit mēnešus ilgo asinsizliešanu.

"Es aicināju viņu spert drosmīgus soļus tagad - nevis rīt, tagad - lai radītu apstākļus plāna īstenošanai," žurnālistiem Damaskā teica Annans.

Viņš uzsvēra, ka ir sasniegts kritiskais punkts.

"Sīrijas tauta nevēlas, lai nākotnē valdītu asinsizliešana un šķelšanās. Tomēr slepkavības turpinās," sacīja īpašais sūtnis.

"Es atgādināju prezidentam [Asadam], ka starptautiskā sabiedrība drīz pārskatīs situāciju," uzsvēra Annans.

"Valdība un visi valdības atbalstītie kaujinieki varētu pārtraukt visas militārās operācijas un izrādīt maksimālu savaldību.. Es arī vēršos pie bruņotās opozīcijas izbeigt vardarbības aktus," viņš teica.

ANO īpašais sūtnis arī aicināja Sīrijas "prezidentu cienīt brīvību mierīgi protestēt", kā to paredz Annana miera plāns.

Savukārt Asads pēc tikšanās ar Annanu paziņoja, ka miera plāna īstenošana ir atkarīga no tā, vai Sīrijā beigsies terorisms.

"Annana plāna panākumi būs atkarīgi no teroraktu izbeigšanas un tiem, kuri atbalsta tos un ieroču kontrabandu," Sīrijas valsts televīzija citēja Asada teikto.

Valstīm, kuras savā teritorijā "dod patvērumu teroristu grupām un tās apbruņo", būtu jāievēro Annana miera plāns, piebildis Asads.

Slaktiņu Hulas pilsētā piektdien tika nogalināti vismaz 108 cilvēki un ievainoti apmēram 300. Pilsētu apšaudīja artilērija un tanki, taču, pēc ANO ziņām, lielākā daļa upuru noslepkavoti, un, pēc visa spriežot, to izdarījuši režīmam lojālie kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!