ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans aicinājis Irānu izmantot "vēsturisko iespēju", lai atrisinātu tās kodolprogrammas izraisīto starptautisko krīzi, Teherānai sniedzot atbildi uz lielvalstu piedāvājumu šajā jautājumā.
Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads iepriekš paziņojis, ka Irāna uz piecu ANO Drošības padomes pastāvīgo locekļu un Vācijas izteikto priekšlikumu atbildi sniegs otrdien, 22.augustā.

"Es aicinu Irānas valdību izmantot šo vēsturisko iespēju," teikts svētdien izplatītajā Annana paziņojumā. "Irānas atbilde, esmu pārliecināts, būs pozitīva, un tā būs pamats galīgajam, sarunās panāktajam risinājumam."

ANO ģenerālsekretārs uzsver, ka progress kodolsarunās "ir būtisks ne tikai reģiona, bet arī visas starptautiskās sistēmas stabilitātei".

Jūnijā Irānai izteiktais priekšlikums paredz, ka Teherāna varēs ražot kodolenerģiju, ja tā pilnībā apturēs urāna bagātināšanu un citus iespējamajai kodolieroču ražošanai nepieciešamos tehnoloģiskos procesus.

"Esmu pārliecināts, ka tagad ir pavērts ceļš, lai panāktu pavērsienu starptautiskajos [kodolieroču] neizplatīšanas centienos," norāda Annans. "Ir svarīgi, lai Irāna tagad pārliecinātu pasauli, ka tās nolūki ir miermīlīgi, un lai tā atjaunotu gan IAEA [Starptautiskās atomenerģijas aģentūras], gan Drošības padomes uzticību savai kodolprogrammai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!