Foto: AFP/Scanpix
Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijā Kofi Annans pirmdien paziņoja ANO Drošības padomei, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir piekritis līdz 10.aprīlim sākt īstenot Annana ierosināto miera plānu, atklāja ANO diplomāti.

Annans aiz slēgtām durvīm visu 15 ANO Drošības padomes valstu pārstāvjiem norādīja, ka Damaska ir piekritusi 48 stundu laikā pēc šī termiņa stāšanās spēkā izbeigt jebkādu karadarbību apdzīvotās vietas un to tuvumā, sākt ieroču un karaspēka izvešanu, klāstīja diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi.

Īpašais sūtnis aicināja arī ANO Drošības padomi atbalstīt šo termiņu.

Tomēr līdz šim Annans nav turējis solījumu sākt īstenot Annana miera plāna nosacījumus.

Diplomāti, apkopojot Annana ziņojumu, teica, ka "pašlaik nav nekāda progresa", tomēr bijušais ANO ģenerālsekretārs ierosinājis, ka ir iespējams sākt miera plāna īstenošanu un aicinājis Drošības padomes locekļus "apsvērt novērotāju misijas izvietošanu ar plašu un elastīgu mandātu".

ANO miera uzturētāji jau plāno 200 - 250 cilvēku liela neapbruņota kontingenta izvietošanu Sīrijā, tomēr šādai misijai nepieciešama Drošības padomes rezolūcija.

Pagaidām nav zināms, kā uz Annana ierosinājumiem reaģēja Krievija, kas kopā ar Ķīnu jau divreiz ir uzlikusi veto ANO Drošības padomes rezolūcijām par Sīriju.

Annana plāns paredz, ka Sīrijā vardarbība tiks apturēta, ANO uzraudzībā Sīrijas valdības spēkiem izvedot karavīrus un smago bruņojumu no protestu pārņemtajām pilsētām. Annans ierosina ik dienu divas stundas ievērot pamieru, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās teritorijās, kā arī nodrošināt plašsaziņas līdzekļu pārstāvju piekļuvi šīm vietām. Tāpat starptautiskais īpašais sūtnis ierosina, ka Sīrijā notiek pašu valsts iedzīvotāju vadīti politiskie procesi, tiek ļauts piedalīties demonstrācijās un tiek atbrīvoti nemieros valdošā režīma patvaļīgi aizturētie cilvēki.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms gan apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi", un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!