ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans trešdien paziņoja, ka ANO misijas personāls arī turpmāk paliks Irākā, par spīti asiņainajam sprādzienam, kas otrdien notika Bagdādē pie ANO misijas ēkas un kurā dzīvību zaudēja 17 cilvēki, to vidū ANO pārstāvis Irākā Seržiu Vieiru de Mellu.
"Mēs turpināsim savu darbu.. Mēs nepadosimies, mums ir jāstrādā. Es atgriezīšos Ņujorkā, un mēs ļoti pamatīgi izvērtēsim mūsu pašreizējos drošības pasākumus un to, kas vēl jāizdara. Mēs neļausim sevi iebiedēt," preses konferencē Stokholmā sacīja Annans.

ANO ģenerālsekretārs arī informēja, ka vēlāk trešdien Ņujorkā viņam būs apspriede ar ANO Drošības padomi.

Annans pauda cerību, ka par sprādzienu atbildīgie tiks saukti pie atbildības. Pagaidām par šo eksploziju neviens atbildību vēl nav uzņēmies.

Sprādzienā tika ievainoti 108 cilvēki, no kuriem 86 hospitalizēti. Upuru skaits var pieaugt, jo misijas ēku drupās vēl ir iesprostoti cilvēki.

ASV vadītās koalīcijas padomnieks Irākas Iekšlietu ministrijā Bernards Keriks reportierim notikuma vietā sacīja - ir pierādījumi, ka sprādzienu varētu būt izraisījis terorists pašnāvnieks.

Viesnīcas "Canal Hotel" ēkā, kur atrodas ANO misija, strādāja aptuveni 300 cilvēku.

"Canal Hotel" ēkā atrodas arī citu ANO aģentūru biroji.

Pirms gandrīz divām nedēļām līdzīgs sprādziens notika pie Jordānijas vēstniecības Bagdādē, nogalinot 17 cilvēkus.

55 gadus vecais brazīlietis Vieira de Mellu, kurš sāka strādāt ANO 1969. gadā, tika uzskatīts par vienu no perspektīvākajām augstākā ranga ANO amatpersonām. Kopš pagājušā gada septembra viņš bija ANO augstais cilvēktiesību komisārs, bet jūnijā uz četriem mēnešiem Annans viņu iecēla par ANO īpašo pārstāvi Irākā. 2002. gadā kā ANO īpašais pārstāvis viņš pārraudzīja pilnīgas neatkarības piešķiršanu Austrumtimorai.

Vieira de Mellu ir augstākā ANO amatpersona, kura nogalināta terora aktā Tuvajos Austrumos kopš 1948.gada septembra, kad cionistu radikāļi noslepkavoja ANO vidutāju zviedru Folki Bernadotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!