Foto: AFP/Scanpix
Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijā Kofi Annans sestdien brīdināja, ka valstī var izcelties karš sektantu starpā, kurā tiks izmantoti visi iespējamie līdzekļi, uzsverot, ka galvenais atbildīgais par vardarbības izbeigšanu valstī ir prezidents Bašars al Asads.

"Ik dienu pieaug kara, kurā tiks izmantoti visi pieejamie līdzekļi, izcelšanās iespējamība, palielinoties bažām par sektu sadursmēm," Annans teica ministru sanāksmē par Sīrijas konflikta risināšanu, kas sestdien notiek Kataras galvaspilsētā.

"Situācija ir sarežģīta, un ikvienam konfliktā iesaistītajam ir jārīkojas, lai izbeigtu vardarbību. Tomēr galvenais atbildīgais ir Sīrijas valdība un prezidents Asads," norādīja ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis.

Viņš piebilda, ka savas "dziļās bažas" ir paudis arī šonedēļ Damaskā tiekoties ar Asadu, uzsverot, ka konflikts nonācis "pagrieziena punktā".

Pašlaik Sīrijā izvietoti 300 ANO novērotāji, kas uzrauga Annana izstrādātā sešu punktu miera plāna īstenošanu. Pamiers, kura galvenais nosacījums ir valdošā režīma karaspēka un bruņojuma izvešana no apdzīvotām vietām, stājās spēkā 12.aprīlī, tomēr tas ik dienu tiek pārkāpts, un pienāk ziņas par desmitiem jaunu upuru katru dienu. Annans cenšas panākt, lai pamiers tiktu ievērots un sākts politisko sarunu process.

"Teicu Asadam, ka viņam jārīkojas nekavējoties, lai īstenotu visus miera plāna punktus, un nekavējoties jāsper stingri un redzami soļi, lai radikāli izmanītu savas militārās pozīcijas un ievērotu saistības izvest smagos ieročus un izbeigt vardarbību," par tikšanos ar Asadu otrdien stāstīja Annans.

Viņš piebilda, ka lūdzis Asadam atbrīvot aizturētos, atvērt valstu starptautiskajai humānai palīdzībai un ļaut cilvēkiem brīvi paust savu viedokli, jo "tas ir būtiski, lai viņš Sīrijas iedzīvotājiem un starptautiskajai sabiedrībai parādītu savu nopietnību".

Novērotāji paziņojuši, ka kopš pagājušā gada marta, kad Sīrijā sākas nemieri pret Asada režīmu, gājuši bojā vairāk nekā 13 400 cilvēki, no kuriem 2300 miruši kopš pamiera oficiālās stāšanās spēkā 12.aprīlī.

Lielākā daļa no Sīrijas 22 miljoniem iedzīvotāju ir musulmaņu. Sīrijas režīmu kontrolē šiītu alavītu novirziena pārstāvji, bet iedzīvotāju vairākums ir sunnīti. 10% valsts iedzīvotāju ir kristieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!