Pieaugot draudiem, ka ASV varētu sākt militāru uzbrukumu Irākai, ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans ceturtdien publicētā intervijā paudis viedokli, ka dot militāru triecienu šai arābu valstij nebūtu prātīgi.
"Es esmu norādījis, ka dot triecienu Irākai nebūtu prātīga rīcība," intervijā Londonā iznākošajam arābu laikrakstam "Al-Hayat" sacīja Annans, uzsverot, ka savu viedokli viņš darījis zināmu jau agrāk.

"Man nav ne vēlēšanās, ne pilnvaru sagatavot ceļu militārai operācijai.. Es patiešām nezinu, vai ir pieņemts lēmums par uzbrukumu Irākai," teica Annans.

ASV prezidents Džordžs Bušs jūlijā paziņoja, ka viņa administrācija izmantos visus tās rīcībā esošos līdzekļus, lai gāztu Irākas prezidentu Sadamu Huseinu. Bušs Irāku nosaucis par vienu no "ļaunuma ass" valstīm, kas atbalsta terorismu un izstrādā masu iznīcināšanas ieročus.

Francija un Vācija, kam bieži vien pieder izšķirošās balsis Eiropas Savienības jautājumu izlemšanā, ceturtdien norādīja, ka bez ANO mandāta neatbalstīs uzbrukumu Irākai.

Intervijā Annans arī noliedza Irākas bažas, ka ANO ieroču inspektori, ja viņiem ļautu atgriezties Irākā, varētu veikt izlūkdarbību ASV labā un palīdzēt sagatavot uzbrukumu Irākai.

Ieroču inspektori, kuru izraidīšanas dēļ ANO noteikusi Irākai sankcijas, pameta Irāku 1998. gadā īsi pirms tam, kad ASV un Lielbritānija sāka uzlidojumus šai valstij. Kopš tā laika ieroču inspektoriem vairs nav atļauts atgriezties Irākā.

"Mēs viņiem [Irākai] esam apliecinājuši, ka UNMOVIC [ANO ieroču inspektoru grupa] ir profesionāls pasākums un mēs tajā esam veikuši dažas izmaiņas," norādīja ANO ģenerālsekretārs.

Annans un Irākas ārlietu ministrs Nadži Sabri tikušies trijās sarunu kārtās, taču viņiem nav izdevies vienoties par ieroču inspektoru atgriešanos Irākā. Dažas Eiropas un arābu valstis cer, ka ieroču inspektoru atgriešanās varētu novērst ASV uzbrukumu Irākai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!