Foto: AFP/Scanpix/LETA

Afganistānā kopš pagājušā gada augusta, kad tur varu sagrāba talibi, nogalināti vismaz 700 civilistu, trešdien pavēstīja ANO.

Šajā pat laika posmā 1046 civilisti ievainoti, jaunākajā ziņojumā par cilvēktiesību situāciju Afganistānā konstatējusi ANO misija šajā valstī.

Lielākajā daļā gadījumu civilisti nogalināti un ievainoti uzbrukumos ar pašdarinātiem spridzekļiem, par ko tiek vainots teroristu grupējums "Islāma valsts", kā arī sprāgstot neeksplodējušai munīcijai.

"Islāma valsts" izvērš uzbrukumus etnisko un reliģisko minoritāšu kopienām, izvietojot spridzekļus līdzās skolām, lūgšanu namiem un vietām, kur cilvēki dodas savās ikdienas gaitās.

Vairāki civilisti nogalināti arī ASV dronu triecienos vēl pirms amerikāņu spēku haotiskās izvešanas augustā, kā arī Pakistānas gaisa spēku triecienos Afganistānas austrumos aprīlī.

Līdzās civilistu upuriem ANO dokumentējusi arī simtiem ārpustiesas slepkavību, patvarīgu arestu un apcietināšanu, kā arī spīdzināšanas un cietsirdīgas izturēšanās gadījumu, par ko tiek vainota talibu administrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!