ANO Starptautiskā Telekomunikāciju savienība (ITU), reaģējot uz Francijas iesniegto sūdzību, piektdien izplatīja aicinājumu Irānai pārtraukt ārvalstu radio un televīzijas pārraižu slāpēšanu.

Kā pavēstīja savienības pārstāvis Sandžajs Ačarija, "Irānas Islāma Republikas iejaukšanās pārkāpj radiosakaru nodrošināšanas noteikumus".

Tādējādi ITU radiosakaru regulēšanas padome "mudina Irānas valdību turpināt centienus noteikt iejaukšanās avotus un pēc iespējas drīzāk tos izskaust," viņš piebilda.

Šāds aicinājums izskanējis pēc Francijas iesniegtās sūdzības par satelīttelevīzijas operatora "Eutelsat" nodrošināto pakalpojumu traucēšanu. ITU arī atzīst, ka līdz nākamajam pasaules kongresam, kas gaidāms aptuveni pēc diviem gadiem, nav iespējams noteikt sankcijas pret Teherānu.

"Šobrīd mēs vienīgi varam pastiprināt spiedienu uz Irānas valdību," norādīja ITU pārstāvis.

Arī Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien vienojās veikt pasākumus, lai piespiestu Irānu pārtraukt satelītu pārraižu traucēšanu un interneta cenzūru.

Eiropa "aicina Irānas valdību nekavējoties pārtraukt elektronisko iejaukšanos satelītpārraidēs un atcelt interneta cenzūru", kopīgā paziņojumā norāda 27 ārlietu ministri. "ES ir apņēmības pilna šo jautājumu risināt un lemt par pasākumiem, lai izbeigtu nepieņemamo situāciju."

Kopš plaša mēroga protestiem, kas izcēlās pēc Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada pārvēlēšanas pagājušā gada jūnijā, Irānas varas iestādes ir ierobežojušas mediju darbību un arestējušas daudzus žurnālistus.

Islāma režīms traucē arī telekanālu darbībai. Cietušo vidū ir arī BBC persiešu valodā raidošais kanāls.

Gandrīz 70 ārzemju radio un televīzijas stacijām, kas izmanto " Eutelsat" satelītu, 11.februārī radās traucējumi. Tā bija Islāma revolūcijas 31.gadadiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!