Foto: AFP/Scanpix

ANO kontrolē būtu jānodod jaunie humānie koridori Alepo, ko izveidojuši Sīrijas spēki un Krievija, aicinājis ANO sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura.

"Mūsu rosinājums ir, lai Krievija pēc tās iniciatīvas izveidoto koridoru nodod mums," de Mistura paziņoja reportieriem Ženēvā. "ANO un tās humānie partneri zina, ko darīt," viņš norādīja, piebilstot, ka "tas ir mūsu darbs". "Jābūt garantijām par civiliedzīvotāju aizsardzību," uzsvēra ANO sūtnis.

Krievija, kas Sīrijas pilsoņkarā ir svarīga valdības sabiedrotā, ceturtdien paziņoja, ka Alepo tiek atvērti koridori, pa kuriem ielenktos pilsētas austrumdaļas rajonus var pamest civilisti un padevušies nemiernieki.

Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) savukārt piektdien pavēstīja, ka Sīrijas nemiernieki neļauj mierīgajiem iedzīvotājiem pamest valdības karaspēka ielenktos rajonus pa nule kā izveidotajiem humānajiem koridoriem.

Opozīcijas kontrolē esošos Alepo rajonus ir aplenkuši valdības spēki, un ir bažas, ka aplenkumā atrodas apmēram 200 tūkstoši cilvēku.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Sīrijā 27. februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" un "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!