Foto: TASS/Scanpix/LETA

ANO ietilpstošā Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) apstiprinājusi Arktikas reģiona karstuma rekordu, kas ir +38 Celsija grādi, ziņo "Radio Svoboda".

Šāda temperatūra tika fiksēta 2020. gada 20. jūnijā Jakutijas pilsētā Verhojanskā Sibīrijas austrumos, 115 kilometrus uz ziemeļiem no polārā loka. Pagājušā gada ilgstošais karstums Krievijas ziemeļos veicināja mežu ugunsgrēkus un pastiprināja bažas par globālo sasilšanu.

Temperatūras rekorda apstiprināšanas pabeigta tikai tagad, jo PMO eksperti pirms tam pārbaudīja Verhojanskas meteoroloģiskās stacijas datus. Organizācija nonākusi pie secinājuma, ka tie ir precīzi.

Jaunais rekords ir tikai viens no novērojumu sērijas PMO arhīvā, kas liecina par ekstremālām parādībām un vieš bažas par satraucošām klimata izmaiņām, uzsver ANO aģentūra.

Lielāko daļu pagājušās vasaras Sibīrijas arktiskajā daļā vidēja gaisa temperatūra bija 10 grādus virs normas, akcentē PMO. Līdzās mežu ugunsgrēkiem tas veicinājis arī ledus kušanu.

Vēl pirms paziņojuma par Arktikas karstuma rekordu ANO Drošības padome 13. decembrī nespēja vienoties par rezolūciju, kas globālo sasilšanu saista ar pasaules drošību. Dokumentu atbalstīja vairums padomes dalībvalstu, taču Krievija izmantoja savas veto tiesības un rezolūcija netika pieņemta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!