Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome ceturtdien vienbalsīgi apstiprinājusi rezolūciju par miera uzturēšanas spēku nosūtīšanu uz Āfrikas valsti Mali, lai palīdzētu nodrošināt kārtību nemierniekiem atkarotajās teritorijās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Paredzams, ka 12 600 vīru lieli ANO spēki aptuveni 6000 valstī jau izvietotajiem Rietumāfrikas valstu karavīriem pievienosies jūlijā - pirms gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Rezolūciju ANO Drošības padomē iesniedza Francija, kas kopš janvāra vada militāro operāciju pret valsts ziemeļus pārņēmušajiem islāmistu nemierniekiem. Operācijas laikā ir izdevies atbrīvot pilsētas un aprīlī ir sākta franču karavīru izvešana. Tomēr aptuveni 1000 Francijas karavīru vēl paliks Mali, lai vajadzības gadījumā cīnītos ar nemiernieku grupām.

Mali miera spēkus, sauktus arī par "Minusma" veidos aptuveni 11 200 karavīru un 1 400 policistu. Tie būs trešie lielākie ANO miera spēki pēc tiem, kas atrodas Kongo Demokrātiskajā Republikā un Darfūras reģionā Sudānā.

Misija izmaksās aptuveni 800 miljonus dolāru (430 miljoni latu) gadā, atsaucoties uz ANO amatpersonām, ziņo aģentūra "Reuters".

Misijas mērķis ir nodrošināt stabilitāti galvenajos apdzīvotājos centros, galvenokārt valsts ziemeļu daļā. Miera spēki nenodarbosies ar "miera ieviešanu", bet būs tiesīgi sevi aizstāvēt, norādīja ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas jautājumos Ervi Ladsū.

Jau vēstīts, ka Islāmisti plašas Mali ziemeļu teritorijas sagrāba savās rokās pagājušajā gada martā, izmantojot valsts apvērsuma radītās jukas. Savās kontrolētajās teritorijās nemiernieki centās ieviests ekstrēmu šariata (islāmu tiesību normu) pārvaldi.

Baidoties, ka islāmisti var ieņemt arī valsts galvaspilsētu Bamako un ka to kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu patvēruma vietu,  janvārī militāru intervenci savā kādreizējā kolonijā sāka Francijas karaspēksĀfrikasvalstu spēku izvietošanu Mali akceptēja arī ANO Drošības padome, taču šo operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk par 2013. gada septembri.

Francijas vadītājā operācijā drīz vien izdevās patriekt islāmistus no galvenajām ziemeļu pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!