Foto: EPA/LETA
Aptuveni 14 000 Kotdivuāras iedzīvotāji pārbēguši uz kaimiņvalsti Libēriju, glābjoties no vardarbības, kas izcēlusies pēc novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām un to izraisītā politiskā strupceļa, paziņojis ANO bēgļu aprūpes dienests.

"ANO Bēgļu lietu augstākā komisāra pārvalde (UNHCR) Libērijas austrumos reģistrējusi kopskaitā 14 000 Kotdivuāras bēgļus, kuri pametuši valsti sakarā ar pēcvēlēšanu politisko nestabilitāti," norādīts UNHCR paziņojumā. Tajā teikts, ka bēgļu vidū ir arī daži upuri, bet konkrēts skaitlis nav minēts.

ANO bēgļu aprūpes dienests norāda, ka aizvien jaunu bēgļu ierašanās rada pārāk lielu slodzi vietējo iedzīvotāju kopienām. "Neraugoties uz valdības un palīdzības dienestu pūliņiem, pārtikas trūkst," teikts paziņojumā.

Tajā paustas bažas par nepaēdušiem bēgļu bērniem, par slimību izplatīšanos, kā arī par ziņām, ka daļai bēgļu robežu nav ļāvis šķērsot bijušais dumpinieku grupējums "Jaunie spēki". "UNHCR aicina aizsargāt civiliedzīvotājus un respektēt viņu tiesības netraucēti meklēt patvērumu," norādīts dokumentā.

Kotdivuāra nonākusi politiskā strupceļā pēc 28.novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās sevi par uzvarētāju pasludinājis gan līdzšinējais valsts galva Lorēns Gbagbo, gan bijušais premjerministrs Alassane Uatara.

Lielākā daļa starptautiskās sabiedrības par vēlēšanu uzvarētāju atzīst Uataru, ko apliecina arī ANO apstiprinātie vēlēšanu rezultāti. Turpretī Gbagbo atbalstītāji šos datus uzskata par nepatiesiem un uzsver, ka vēlēšanu norisē pieļauti pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!