Foto: AFP/Scanpix

Bruņotas grupas Centrālāfrikas valstīs nelegālai ziloņu medīšanai izmanto spēcīgus ieročus, no kuriem daļa varētu būt nākusi no Lībijas, kur 2011. gadā notika pilsoņu karš, pirmdien paziņoja ANO.

Ziloņu malumedniecība rada nopietns bažas par drošību, galvenokārt Kamerūnā, Centrālāfrikas Republikā, Čadā un Gabonā, ziņojumā ANO Drošības padomei saka ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Nelegālā ziloņkaula tirdzniecība var būt svarīgs finansējuma avots bruņotajām grupām, tai skaitā meklētajam kaujinieku vadonim Džozefam Konijam, kurš vada "Tā Kunga pretošanās armiju".

"Bažas rada arī tas, ka malumednieki izmanto arvien jaudīgākus un sarežģītākus ieročus, no kuriem daži, domājams, ir palikuši pēc Lībijas krišanas," "Reuters" citē ziņojumu.

No 2004. līdz 2011. gadam vairāk nekā 11 000 ziloņu nogalināti Gabonā, bet Čadā vienā marta nedēļā malumednieki nogalināja 86 ziloņus, to skaitā 33 stāvoklī esošas mātītēs. Kamerūnā pagājušā gada divos mēnešos nogalināti vairāk nekā 300 ziloņu, informē Bans.

Situācija ir kļuvusi tik nopietna, ka dažās valstīs malumednieku apkarošanai iesaistīta armija, norāda ANO ģenerālsekretārs. Ziloņu nogalināšanu veicina ziloņkaula cenu pieaugums Āzijas tirgū, uzsver amatpersona.

Lībija, kur tautas sacelšanās laikā 2011. gadā gāzts valsts līderis Muamars Kadafi, ir kļuvusi par galveno ieroču avotu reģionā, pagājušajā mēnesī ziņoja ANO Drošības padomes ekspertu grupa.

Ieroči no Lībijas izplatās "satraucošos apmēros", veicinot konfliktus Mali, Sīrijā, un paplašinot ekstrēmistu un noziedznieku ieroču arsenālu, secināja eksperti.

Bana pieminētais Konijs savā armijā par karavīriem kopš astoņdesmitajiem gadiem iesaistījis no 10 000 līdz pat 66 000 bērnu un jauniešu. Viņi piedalījušies simtiem uzbrukumos ciemiem un pilsētām Ugandā, Sudānas dienvidos, Centrālāfrikas Republikā un Kongo Demokrātiskās Republikas ziemeļu provincēs, brīžiem pārņemot pilnīgu kontroli pār vairākiem reģioniem.

Konija armijas bērni bieži vien izzagti no ģimenēm un skolām. Citi piespiesti nogalināt savus radus vai tuviniekus, lai vairs nekad nevarētu atgriezties pie saviem piederīgajiem un pakļautos KPA likumiem. Kamēr zēni lielākoties piedalās militārās misijās, tostarp slepkavošanās, izvarošanās un laupīšanās, meitenes kalpo par armijas seksa verdzenēm.

Pēdējo gadu laikā KPA ir samazinājusies no aptuveni 3000 cilvēku lielas armijas līdz dažiem simtiem, norāda Ugandas varas iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!