Foto: F64

Latvijas izvēle atturēties ceturtdienas ANO Ģenerālās asamblejas balsojumā par Jeruzalemes atzīšanu par Izraēlas galvaspilsētu saistīta ar to, ka Eiropas Savienībai neizdevās nonākt pie vienotas nostājas, tad Latvija atturējās, piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Šis balsojums tiek uztverts kā par vai pret ASV, tomēr tas tā nav, uzsvēra amatpersona.

Savukārt Latvijas nostāja Izraēlas jautājumā saglabājusies iepriekšējā: Latvija atbalsta divu valstu risinājumu un savu vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi pārcelt negrasās.

Ministrs noraidīja secinājumu, ka Eiropas Savienība nespēj nonākt pie vienotas nostājas, atgādinot, ka daudzos ārpolitiskos jautājumos tas izdevies.

Jau ziņots, ka ANO Ģenerāla asambleja ceturtdien ārkārtas sēdē ar 128 balsīm pret deviņām pieņēmusi rezolūciju, ar kuru noraidīts ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Pret rezolūciju bijušas tikai Izraēla, ASV, Togo, Mikronēzija, Gvatemala, Nauru, Palau, Māršala salas un Hondurasa. No Eiropas Savienības valstīm Ungārija, Horvātija, Latvija, Rumānija, Polija un Čehija balsojumā atturējās.

ASV pirmdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai Jeruzalemes jautājumā, kurā visām valstīm pausts aicinājums atturēties no vēstniecību atvēršanas Jeruzalemē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!