ANO pārstāvji ir atzinīgi izteikušies par ASV plānu nākamajā gadā nodrošināt patvērumu valstī līdz pat 7 000 bēgļu no Irākas, informē ārvalstu prese.
ANO Bēgļu komisijas vadītājs Antonio Guterress ir raksturojis šo ASV politiku kā labu soli pareizajā virzienā, raksta BBC. Šāds uzņemto bēgļu skaits būs daudz lielāks par tiem 463 bēgļiem, kam Irākas kara četru gadu laikā ASV piešķīrusi patvērumu.

Papildus tam ASV paziņojusi par plānu piešķirt ANO Bēgļu komisijai 18 miljonus ASV dolāru, lai palīdzētu pārējiem Irākas bēgļiem. Tiek uzskatīts, ka šo rīcību izraisījusi kritika par ASV līdzšinējo rīcību Irākā. ANO aprēķini liecina, ka ik mēnesi no Irākas bēg līdz pat 50 000 iedzīvotāju, un kopš kara sākuma valsti pametuši 3,8 miljoni cilvēku.

Lielākā daļa bēgļu devušies uz Sīriju vai Jordāniju, un šīs abas valstis ir centušās mazināt bēgļu plūsmu. ASV piedāvā patvērumu Irākas bēgļiem no citām valstīm, uz kurām tie aizbēguši labāku dzīves apstākļu meklējumos, tomēr šāda iespēja tiks dota tikai 7 000 bēgļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!