Foto: AFP/Scanpix
Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ceturtdien atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijā mēnešiem ilgajos nemieros bojāgājušo skaitam, kas pārsniedz 5400 cilvēku.

Decembra vidū ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pillaja ANO Drošības padomes slēgtā sēdē paziņoja, ka, Sīrijas varas iestādēm apspiežot kopš marta notiekošos protestus, ir nogalināti vairāk nekā 5000 cilvēku, tostarp vairāk nekā 300 bērnu, tomēr kopš tā laika ANO nav atjaunojusi aplēses par bojāgājušajiem.

Savukārt ANO ģenerālsekretāra vietnieks politikas jautājumos Lins Pasko 10.janvārī Drošības padomei paziņoja, ka vismaz 400 cilvēku ir nogalināti kopš 26.decembra, kad Sīrijā darbu sāka Arābu līgas novērotāji.

Pēc Drošības padomes vēstnieku tikšanās Pillaja ceturtdien atzina, ka bojāgājušo skaits ir pieaudzis, bet ANO ir grūtības to aprēķināt, jo ir daudz nepieejamu teritoriju.

"Dažas teritorijas ir pilnībā slēgtas, piemēram, Homsas pilsētas daļas, tādēļ mēs nevaram atjaunot informāciju, tomēr, manuprāt, 5000 un vairāk ir liels skaitlis un tik tiešām vajadzētu šokēt starptautisko sabiedrību, lai tā sāktu rīkoties," sacīja Pillaja.

Krievija trešdien paziņoja, ka izstrādā konstruktīvus ierosinājumus asinsizliešanas Sīrijā izbeigšanai, tomēr neatbalstīs starptautisko spēku ieiešanu Sīrijā.

Diplomātu sniegtā neoficiālā informācija liecina, ka ANO, Eiropas un Arābu valstu valdības gatavo jaunu rezolūcijas tekstu, par kuru balsot cer jau nākamās nedēļas sākumā.

Sīrija otrdienas vakarā piekrita Arābu līgas novērotāju misijas pagarināšanai šajā valstī par vēl vienu mēnesi, lai gan dažas stundas pirms tam bija kritizējusi šīs organizācijas starpniecības centienus Sīrijas krīzē. Arābu līgas amatpersonas bija brīdinājušas, ka Sīrijas nepiekrišanas gadījumā novērotāji no trešdienas būtu spiesti palikt savā bāzē.

Arābu līga svētdien ierosināja jaunu miera plānu, kas paredzēja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada varas nodošanu viceprezidentam un nacionālas vienotības valdības izveidošanu divu mēnešu laikā.

Ārlietu ministrs sacīja, ka Sīrijai nav citas izvēles kā pretoties bruņotiem grupējumiem. Valdība apgalvo, ka šie grupējumi ir atbildīgi par valstī notiekošo vardarbību.

Tomēr vardarbība valstī turpinās, un valdības spēki īstenojuši vienu no plašākajiem uzbrukumiem protestu centrālajā pilsētā Hamā.
Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!