2009.gada pirmajā pusē strauji pieaudzis afgāņu un somāļu skaits, kuri, galvenokārt Rietumos, lūguši viņiem piešķirt patvērumu, trešdien pavēstīja ANO bēgļu lietu aģentūra, šo procesu skaidrojot ar situācijas pasliktināšanos patvēruma pieprasītāju dzimtajās valstīs.

44 industriāli attīstītajās valstīs saņemti 12 011 iesniegumi, kuros Afganistānu pametušie iedzīvotāji lūdz viņiem piešķirt bēgļa statusu, bet no bijušajiem Somālijas iedzīvotājiem - 11 107 iesniegumi. Salīdzinot ar 2008.gada pirmo pusgadu, no afgāņiem saņemts par 81%, bet somāļiem - par 42% vairāk iesniegumu.

Visvairāk iesniegumu - 13 200 - saņemts no Irāku pametušiem iedzīvotājiem, tomēr, salīdzinot ar šo pašu laika posmu pagājušajā gadā, tas ir 32% mazāk.

"Ir ārkārtēja nepieciešamība, lai valstis tur plaši atvērtas patvēruma durvis tiem, kam patiesi vajadzīga starptautiskā aizsardzība," sacīja ANO bēgļu lietu augstais komisārs Antoniu Guterešs.

Kopumā par 10% pieaudzis iesniegumu skaits, kuros lūgts piešķirt patvērumu. Pavisam ANO aģentūra pirmajā pusgadā tādus saņēmusi 185 550. Visvairāk iesniegumu saņemts ASV - 13% no visiem šajā laika periodā saņemtajiem iesniegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!