Foto: Reuters/Scanpix

Bailes pret "Islāma valsti" liek Sīrijas iedzīvotājiem skriet no valsts cauri mīnu laukiem, otrdien paziņoja ANO Drošības padomes ģenerālsekretāra vietniece humānos jautājumos Valērija Eimosa.

"Viņu bailes ir tik lielas, ka ka daudzi patvēruma meklējumos iet cauri mīnu laukiem," sacīja Eimosa, informējot par situāciju Sīrijā.

Viņa atzīmēja, ka pastāv varbūtība par vēl desmitiem tūkstošu cilvēku bēgšanu no Sīrijas, ja "Islāma valsts" spēki turpinās uzbrukumus. Pēc Eirmosas datiem, vairāk nekā trīs miljoni sīriešu oficiāli reģistrējās kaimiņvalstīs kā bēgļi, taču Sīriju pametušo cilvēku skaits ir lielāks. Pēc viņas aprēķiniem, aptuveni 6,4 miljoni iedzīvotāju pametuši savas mājas un migrē Sīrijas teritorijā.

Eimosa vērsa ANO uzmanību uz to, ka dažādu spridzekļu, mīnētu automašīnu un mīnmetēju dēļ civiliedzīvotāji turpina iet bojā. "Slepkavības, atriebības un spīdzināšanas, ķīlnieku tveršana un citi starptautisko tiesību pārkāpumi paliek bez jebkādas sodīšanas," viņa teica, apsūdzot tajā gan Sīrijas varasiestādes, gan bruņoto opozīciju.

Ap 600 000 cilvēku jau vairākus mēnešus kauju dēļ nespēj saņemt humāno palīdzību.

"Konfliktā iesaistītie turpina bloķēt humānās palīdzības piekļuvi rajonos, kurus viņi nekontrolē. Valdība turpina izmantot administratīvos ceļus, lai traucētu ātru un stabilu palīdzības nogādāšanu," paziņoja Eimosa.

Augustā tika sniegta palīdzība 4,1 miljonam cilvēku, vēl 16,5 miljoniem sīriešu tika nodrošināts dzeramais ūdens ar UNICEF un viņu partneru atbalstu.

Jau vēstīts, ka kurdu spēki otrdien Irākas ziemeļos sākuši uzbrukumus teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem trīs frontēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!