Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijā ieslodzījumā atrodas gandrīz 1300 politieslodzīto, piektdien paziņojusi ANO.

"Represiju gaisotne [Baltkrievijā] turpinās ar cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos, kas ietver nopietnus pilsoņu un politisko tiesību pārkāpumus un klaju nesodāmību," sacīja ANO augstā cilvēktiesību komisāra pienākumu izpildītāja Nada al Našifa.

Našifa paziņojumā ANO Cilvēktiesību padomei Ženēvā sacīja, ka viņas birojs novērojis pilsoniskās sabiedrības un mediju masveida apspiešanu Baltkrievijā.

ANO Cilvēktiesību birojs secinājis, ka laikā no 2020. gada maija līdz 2021. gada maijam Baltkrievijā tika aizturēti 37 000 cilvēku, un, lai gan daudzi no viņiem pēc tam tika atbrīvoti, jaunas aizturēšanas turpinās.

Našifa norādīja, ka kopš biroja pēdējā ziņojuma martā to cilvēku skaits, kas, kā izskatās, aizturēti politisku motīvu dēļ, pieaudzis no 1085 līdz 1296.

Aizturēto vidū ir opozīcijas kandidāti, politiskie aktīvisti, tiesību aizstāvji, arodbiedrību aktīvisti, žurnālisti un protestētāji, kas bieži vien aizturēti apsūdzībās par ekstrēmismu, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un nodevību.

Lai izvairītos no kriminālapsūdzībām, pēdējo divu gadu laikā Baltkrievijā darbu pārtraukušas vismaz 370 organizācijas, un varasiestādes gatavojas slēgt vairāk nekā 630 organizācijas, tai skaitā praktiski visas tiesību organizācijas, sacīja Našifa.

Baltkrievijas Augstākā tiesa jūlijā arī faktiski likvidēja valsts neatkarīgo arodbiedrību kustību, un gandrīz visi neatkarīgie mediji ir atzīti par "ekstrēmistu veidojumiem" un aizliegti, paziņoja Našifa.

Viņa arī nosodīja nesenos labojumus Baltkrievijas kriminālkodeksā, kas atļauj tiesas procesus aizmuguriski un paplašina nāvessoda piemērošanu, attiecinot to arī par "mēģinājumiem veikt terora aktus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!