Foto: AFP/Scanpix

Aizvien lielāks skaits cilvēku pasaulē bēg no "pretīgas vardarbības" un bieži līdzjūtības vietā sastopas ar cietsirdību un ksenofobiju, pirmdien paziņoja ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zeids Raads al Huseins.

"Konflikti Sīrijā, Irākā un citur ir radījuši toksisku ļauno spēku veidojumu, tai skaitā pretīgu noziegumu pastrādāšanu un cilvēku kontrabandistu bandu parādīšanos," viņš uzsvēra.

"Šādos apstākļos migranti bēg aizvien vairāk. Viņu pārciestā trauma ir šausminoša, [un] viņi ir pelnījuši starptautiskās sabiedrības simpātijas un līdzjūtību," sacīja Zeids, atklājot ANO Cilvēktiesību padomes ikgadējo sesiju.

Tomēr tā vietā viņi aizvien vairāk saskaras ar "pieaugošu ksenofobijas rēcienu", teica komisārs.

"Augstāku sienu būvēšana pret šiem izmisušajiem cilvēkiem ir cietsirdības un maldu rīcība," piebilda Zeids.

Komisārs iebilda pret Austrijas un vairāku Balkānu valstu centieniem ierobežot migrantu pieplūdumu, nosakot konkrētu to teritorijā ielaižamo cilvēku skaitu. Viņš kritizēja arī šādu politiku pavadošo pret imigrantiem un minoritātēm vērsto retoriku.

"Kad līderi pauž vai iededz naida runu viļņus, kā mēs esam redzējuši pēdējo mēnešu laikā - naida runas pret migrantiem, konkrētām etniskajām un reliģiskajām grupām - viņi rada šoka viļņus, kuru ietekme izraisīs vardarbību," paziņoja Zeids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!