Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO Bērnu tiesību komiteja atteikusies izskatīt zviedru klimata aktīvistes Grētas Tūnbergas un citu aktīvistu iesniegto sūdzību, kurā teikts, ka valstu bezdarbība cīņā ar klimata pārmaiņām pārkāpj bērnu tiesības, un norādījusi, ka sūdzības iesniedzējiem vispirms bijis jāvēršas savu valstu tiesās.

Sūdzība ANO Bērnu tiesību komitejā tika iesniegta 2019. gadā. To iesniedza 15 aktīvisti vecumā no astoņiem līdz 17 gadiem, apgalvojot, ka Francija, Turcija, Brazīlija, Vācija un Argentīna jau desmitgadēm zinājušas par klimata pārmaiņu riskiem, bet nav samazinājušas oglekļu emisiju.

Aktīviste no ASV Aleksandrija Vijasenore pauda pārliecību, ka komiteja nākotnē nožēlos savu lēmumu. "Kad klimata katastrofas būs vēl smagākas nekā tagad, komiteja ļoti nožēlos, ka nav rīkojusies pareizi, kad viņiem bija iespēja," sacīja aktīviste.

Tūnberga komitejas lēmumu vēl nav komentējusi.

Šī lieta ir viena no klimata tiesvedību lietām, kas atsaucas uz cilvēktiesībām un tiek uzskatīta par svarīgu precedentu.

Komiteja, kuras sastāvā ir 18 neatkarīgi cilvēktiesību eksperti, secināja, ka ir konstatēta "pietiekama cēloņsakarība" starp būtisko kaitējumu, no kā it kā cietuši bērni, un piecu valstu rīcību vai bezdarbību. Tomēr komiteja akceptēja piecu valstu argumentus, ka jaunajiem aktīvistiem vispirms vajadzējis vērsties valstu tiesās.

"Jūs guvāt panākumus dažos aspektos, bet ne citos," teikts komitejas vēstulē jauniešiem. Vienlaikus komiteja uzslavēja viņu drosmi un apņēmību.

"Mēs ceram, ka šī lēmuma pozitīvie aspekti dos jums spēku un jūs turpināsit rīkoties savās valstīs un reģionos, kā arī starptautiskā mērogā, lai cīnītos par taisnīgumu klimata pārmaiņu jomā," norādīts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!