Līdz ar pārtikas cenu palielināšanos visā pasaulē šogad badacietēju skaits audzis par 40 miljoniem cilvēku, paziņojusi ANO pārtikas aģentūra, vēsta BBC.
Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) savā ziņojumā norāda, ka kopumā pasaulē pašlaik ir 930 miljoni badacietēju.

Divas trešdaļas pasaules badacietēju dzīvo Āzijā, bet Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras tuksneša badu cieš katrs trešais iedzīvotājs.

FAO ģenerāldirektors Žaks Diufs uzskata, ka šāda situācija 21.gadsimta sākumā nav pieļaujama. Viņš aicināja jaunievēlēto ASV prezidentu Baraku Obamu nākamgad sarīkot samitu, lai lemtu par pārtikas krīzes risināšanu.

Diufs arī aicināja turīgas valstis ieguldīt 30 miljardus dolāru (16,38 miljardus latu) trešās pasaules valstu lauksaimniecības attīstībā. Viņaprāt, šī summa ir diezgan zema, salīdzinot ar to subsīdiju apmēru, ko saņem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstis.

Pēc FAO datiem, daudzām valstīm būs samērā grūti sasniegt iepriekš noteikto mērķi - līdz 2015.gadam samazināt uz pusi badacietēju skaitu.

Ziņojumā norādīts, ka šogad graudu cenas samazinājušas par 50%, taču tās joprojām ir diezgan augstas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. FAO arī brīdina, ka industriālo valstu pieprasījuma samazināšanās globālās finanšu krīzes apstākļos var apdraudēt trešās pasaules valstu eksportētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!