Foto: EPA/Scanpix/LETA

Bruneja pārkāpj cilvēktiesības, īstenojot islāma likumus, kas atļauj nāvessodu, nomētājot ar akmeņiem par laulības pārkāpšanu un homoseksualitāti, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņoto, trešdien vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Brunejā lielākais iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi, bet kopējais valsts iedzīvotāju skaits ir ap 400 000. Šī valsts trešdien sāka īstenot šariata likumus, kuri nosaka, ka var piespriest par laulības pārkāpšanu, izvarošanu un homoseksualitāti nāvessodu, tostarp, nomētājot ar akmeņiem.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs "uzskata, ka cilvēktiesības ir jāievēro attiecībā uz katru personu bez jebkādas diskriminācijas," sacīja ANO pārstāvis Stefans Dudžariks.

"Apstiprinātie tiesību akti nepārprotami pārkāpj izteiktos principus," viņš teica. "Kamēr cilvēki saskaras ar kriminālatbildību, aizspriedumiem un vardarbību, pamatojoties uz viņu seksuālo orientāciju, dzimuma identitāti vai dzimuma īpašībām, mums ir jāpalielina centieni, lai izbeigtu šos pārkāpumus."

"Ikvienam ir tiesības dzīvot brīvi un vienlīdzīgi, cienīgi un godīgi," sacīja Dudžariks.

Bruneja ir aizstāvējusi savas tiesības īstenot likumus, kuru elementi pirmo reizi tika pieņemti 2014. gadā un kuri kopš tā laika ir pakāpeniski izvērsti, raksta medijs.

Brunejā homoseksuālisms ir aizliegts, un par to var sodīt ar desmit gadiem cietumā.

72 gadus vecais Brunejas sultāns Hasanals Bolkiahs ir otrais ilgāk pie varas esošais monarhs pasaulē un premjers valstī, kura ir bagāta ar naftu. Viņš ir viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem.

Amerikas Savienotās Valstis otrdien kritizēja Brunejas lēmumu īstenot šos likumus un mudināja to ratificēt un īstenot ANO Konvenciju pret spīdzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!