Foto: AP/Scanpix

Karā pret terorismu valstīm jācīnās arī pret netaisnību, kas pamudina uz ekstrēmismu, ceturtdien paziņojis ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zeids Raads al Huseins.

Valstīm ir jāizpēta "pazemojuma, nevienlīdzības un diskriminācijas pieredzes, kas var veicināt (..) tieksmi iznīcināt," ikgadējā ziņojumā ANO Cilvēktiesību padomē norādīja Huseins, vienlaikus piebilstot, ka netaisnība neattaisno vardarbību.

Komisārs asi nosodīja teroristu grupējuma "Islāma valsts" pastrādātos noziegumus Sīrijā, Irākā un Lībijā.

"Masveida galvu nociršana, dzīvu cilvēku sadedzināšana būros, šķietami genocīda rakstura uzbrukumi etniskajām un reliģiskajām grupām, (..) bērnu vervēšana, cilvēces kultūras mantojuma elementu iznīcināšana un (..) uzbrukumi sieviešu un meiteņu tiesībām," norādīja Huseins, raksturojot "Islāma valsts" darbības.

Komisāra runas rakstiskajā versijā, kas ir garāka, nosodīti arī Nigērijas islāmistu grupējuma "Boko Haram" pastrādātie noziegumi, norādot, ka grupējums nereti izmanto jaunas meitenes kā pašnāvnieces spridzinātājas.

Uzsverot, ka pret šādu ekstrēmismu ir jācīnās un vainīgie jāsauc pie atbildības, Huseins vienlaikus brīdināja, ka valstis riskē padarīt situāciju vēl sliktāku, ja to pretterorisma operācijas tiks uztvertas kā pārspīlētas un netaisnīgas.

"Cīņa pret teroru ir cīņa par demokrātijas vērtību un cilvēktiesību aizstāvēšanu, nevis graušanu," uzsvēra komisārs.

"Pretterorisma operācijas, kas ir nekonkrētas, neproporcionālas un neadekvāti vadītas, pārkāpj tās normas, ko mēs tiecamies aizsargāt," norādīja Huseins, piebilstot, ka šādas operācijas var kļūt par propagandas instrumentu teroristu rokās, tādējādi nepadarot sabiedrību nedz brīvāku, nedz drošāku.

Huseins norādīja, ka Tuvajos Austrumos, iespējams, par lielāko ekstrēmistu propagandas dzinējspēku ir kļuvis konflikts Sīrijā, kas ilgst jau četrus gadus.

"Ekstrēmismu (..) baro ideoloģija un atsvešinātība, ko radījusi gadiem ilga tirānija, korupcija, represijas, diskriminācija (..) un nevērība pret sabiedrības likumīgajām tiesībām," norādīja komisārs.

"Islāma valsts" kaujinieki nāk no vairāk nekā 50 valstīm un daudzus no viņiem pilda slikti definēts naids pret, viņuprāt, netaisnīgu izturēšanos, daudzi patiesi uzskata, ka parakstās uz apspiesto aizstāvēšanu, norādīja komisārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!