ANO cilvēktiesību komisāre Mērija Robinsone piektdien aicināja pārtraukt militāros triecienus Afganistānai, lai ANO varētu sniegt humāno palīdzību civiliedzīvotājiem pirms ziemas iestāšanās.
Runājot Īrijas valsts radio, Robinsone uzsvēra, ka civiliedzīvotāju situācija Afganistānā ir "izmisuma pilna".

"Tā ir patiesa humānās palīdzības organizāciju vēlme... šobrīd ļoti steidzami jāizmanto šis logs līdz apmēram 15. vai 16.novembrim, kad ziemas sniega dēļ tur nebūs iespējams nokļūt un cilvēki nosals un nomirs badā, jo viņiem nebūs ne pārtikas, ne pajumtes," brīdināja ANO cilvēktiesību komisāre.

"Mums ir vajadzīgs pārtraukums, kas ļautu nogādāt lielu daudzumu humānās palīdzības un daudziem afgāņiem pāriet robežu," teica Roninsone.

Savienotās Valstis naktī uz piektdienu turpināja dot triecienus Afganistānas valdošajam grupējumam "Taleban", kurš atsakās izdot starptautisko teroristu Osamu bin Ladenu, galveno aizdomās turamo par 11. septembra terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā.

"Viss, ko es varu teikt, ir tas, ka simtiem un tūkstošiem Afgāņu civiliedzīvotāju, varbūt līdz pat diviem miljoniem, atrodas izmisuma pilnā situācijā, un viņiem ārkārtīgi vajadzīga pārtika," norādīja Robinsone.

"Ir pilnīgi nepieņemami, ka 11. septembra notikumos gāja bojā 6000 cilvēku, taču mums vienlīdz jārūpējas arī par Afganistānas iedzīvotājiem," uzsvēra cilvēktiesību komisāre.

Pēc viņas teiktā, svarīgi ir arī ierobežot militāros uzbrukumus tikai ar triecieniem tādiem mērķiem, kas neapdraud civiliedzīvotājus.

Uz jautājumu, vai līdz šim tas ir ticis ievērots, Robinsone atbildēja: "To ir ļoti grūti pateikt, mums nav pieejams īpaši daudz informācijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!