Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO Cilvēktiesību padome piektdien pieņēmusi rezolūciju, kurā nosodījusi policijas brutalitāti un pieprasījusi ziņojumu par "sistemātisku rasismu", taču Savienotās Valstis nav pieminējusi.

Tiesību aizstāvju grupas uzskata, ka ASV un tās sabiedrotie pielietoja spiedienu, lai panāktu, ka Savienotās Valstis netiek minētas šajā rezolūcijā, kas ANO Cilvēktiesību padomē tika pieņemta vienbalsīgi.

Āfrikas valstis bija ierosinājušas ANO Cilvēktiesību padomei sākt izmeklēšanu par rasismu Savienotajās Valstīs un citur pasaulē, taču padomē tik apstiprināts stipri rediģēts rezolūcijas projekts, kurā ASV nav minētas.

Apstiprinātajā rezolūcijā ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta aicināta "sagatavot ziņojumu par tiesībsargājošo iestāžu sistemātisku rasismu, starptautisko cilvēktiesību pārkāpumiem pret afrikāņiem vai cilvēkiem ar afrikāņu saknēm".

Rezolūcijā norādīts, ka ziņojumā īpaša uzmanība būtu jāpievērš tiem incidentiem, kas noveda pie Džordža Floida un citu afrikāņu nāves.

Floida nāve 25. maijā Mineapolē izprovocēja ASV un citur pasaulē protestus pret policijas brutalitāti, rasismu un diskrimināciju.

Rezolūcijā Bačeleta arī aicināta izpētīt valdības reakciju uz protestiem pret rasismu, tostarp apgalvojumus par pārmērīga spēka izmantošanu pret protestētājiem un žurnālistiem.

ASV izstājās no ANO Cilvēktiesību padomes pirms diviem gadiem, tomēr vairāki ASV sabiedrotie jūtās neērti, ka rezolūcijas sākotnējā tekstā īpaši izceltas Savienotās Valstis, skaidroja procesa novērotāji.

Vairāki ASV sabiedrotie atzinīgi novērtēja rezolūcijas tekstā izdarītās izmaiņas, uzsverot, ka rasisms ir globāla problēma.

Austrālijas pārstāvis, piemēram, cildināja faktu, ka ar šo rezolūciju atzīts, ka šī problēma nav raksturīga kādai konkrētai valstij, bet tā ir aktuāla visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!