Cilvēktirdzniecībā negaidīti ietekmīga loma ir sievietēm, turklāt daudzas šajā nelegālajā nodarbē iesaistītās pašas ir bijušie upuri, liecina ceturtdien publicētā ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas biroja (UNODC) dati.
"Pārsteidzoši, bet 30 % valstu, kas iesniegušas informāciju, lielākā daļa cilvēku tirgoņu ir sievietes," teikts ziņojumā.

"Tiešām, sieviešu loma cilvēktirdzniecībā ir prominentāka nekā citos noziedzības veidos. Austrumeiropā un Vidusāzijā par cilvēktirdzniecību notiesāto vidū sievietes veido vairāk nekā 60 %. Šajos reģionos par normu kļuvis tas, ka ar sieviešu tirdzniecību nodarbojas sievietes," paskaidroja UNODC vadītājs Antonio Marija Kosta.

"Ir šokējoši, ka bijušie upuri paši kļūst par cilvēku tirgotājiem. Mums ir jāizprot psiholoģiskie, finanšu un piespiedu iemesli - kāpēc sievietes vervē citas sievietes verdzībā," sacīja amatpersona, izsakot minējumu, ka sievietes, iespējams, motivē sava veida atriebība.

79 % gadījumu cilvēktirdzniecība saistīta ar seksuālu ekspluatāciju, 18 % gadījumu - ar piespiedu darbu, teikts ANO ziņojumā. 20% cilvēktirdzniecības upuru ir bērni.

"Zēni māk šaut, pirms viņi iemācās lasīt. Meitenes nonāk seksa verdzībā, pirms viņas ir kļuvušas par sievietēm," noziedzības pasaules bēdīgās tendences apcer amatpersona. "Bērnu ekspluatācija ir visdramatiskākais aspekts šajā noziegumā, kas ir apkaunojums mums visiem."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!