Foto: EPA/Scanpix/LETA

Teju trim miljardiem pasaules vistrūcīgāko iedzīvotāju būtu jāsaņem pagaidu pamatienākumi, lai šādā ceļā sekmētu koronavīrusa izplatības apturēšanu, trešdien aicināja ANO attīstības programma (UNDP).

Inficēšanās gadījumu skaitam jaunattīstības valstīs pieaugot, "steidzami nepieciešami" soļi, lai aizsargātu mazaizsargātās iedzīvotāju grupas, teikts UNDP ziņojumā. 119 miljardus dolāru (103 miljardus eiro) liels finansējums katru mēnesi nodrošinātu 2,7 miljardiem cilvēku pagaidu pamatienākumus un "līdzekļus, lai iegādātos pārtiku un samaksātu par veselības un izglītības izdevumiem", sacīts ziņojumā.

Vīruss izraisījis sajukumu jaunattīstības pasaulē, kur miljoniem cilvēku strādā neformālajā tautsaimniecībā ar mazu piekļuvi valdības sociālajam vai cita veida atbalstam. "Bezprecedenta laikos vajadzīgi bezprecedenta sociālie un ekonomiskie pasākumi," uzsvēra UNDP administrators Ahims Šteiners. "Tautsaimniecības glābšanas programmas un atgūšanās plāni nevar būt fokusēti tikai uz lielajiem tirgiem un lielo biznesu. Līdz ar pagaidu pamatienākumiem valdības varēs karantīnas izolācijas režīmā sniegt cilvēkiem finansiālu glābšanas līniju."

ANO prognozēs pausts brīdinājums, ka vīruss 30 zemu ienākumu valstīs var laupīt dzīvību 1,67 miljoniem cilvēku. Krīzē vairāki desmiti miljoni cilvēku visā pasaulē palikuši bez darba, smagi cietusi globālā tirdzniecība, bet Eiropas Savienība šonedēļ apstiprinājusi 750 miljardu eiro palīdzības paketi vissmagāk cietušajām dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!