Pasaules nabadzīgākās valstis palīdzētu celt savu dzīves līmeni un stiprinātu pasaules pūliņus cīņā pret nabadzību, ja samazinātu savus dzimstības līmeņus, teikts ANO Populācijas nodaļas izplatītā ziņojumā.
Kamēr dzimstība samazinās attīstītajās valstīs, visnabadzīgākajām valstīm ir raksturīgs augsts dzimstības līmenis, teikts ziņojumā.

Šādas atšķirības dēļ 50 vismazāk attīstītajās valstīs, no kurām lielākā daļa ir Subsahāras Āfrikā, pašlaik dzīvo 12 procenti no visas pasaules iedzīvotājiem, taču tiek prognozēts, ka no 2005.gada līdz 2015.gadam ceturtdaļa no jaunajiem pasaules iedzīvotājiem piedzims šajās valstīs.

Salīdzinājumā, kopējais pasaules iedzīvotāju skaits, kas ir 6,5 miljardi, pieaug par aptuveni 1,2 procentiem gadā, norādīts ziņojumā.

50 vismazāk attīstītajās valstīs arī dzīvo 20% no pasaules nabadzīgākajiem cilvēkiem.

Tomēr šajās valstīs ir spēcīgs atbalsts valdības programmām, tādām kā dzimstības kontrole, kas var palīdzēt ģimenēm plānot un kontrolēt, cik daudz bērnu viņi grib.

"No 50 visvājāk attīstītākajām valstīm tuvu 80% ziņoja, ka dzimstība ir pārlieku augsta," teikts ziņojumā.

Lēnāks iedzīvotāju skaita pieaugums, samazinot dzimstības līmeni, uzlabotu šo valstu spēju pielāgoties iedzīvotāju pieaugumam nākotnē, cīnīties ar nabadzību, aizsargāt un uzlabot vidi un radīt apstākļus stabilai attīstībai", teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!