ANO darba grupa secinājusi, ka interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džulians Asanžs ticis patvaļīgi aizturēts, liecina Lielbritānijas sabiedriskās raidorganizācijas BBC rīcībā nonākusī informācija.

Asanžs vairākus gadus uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur viņš meklēja patvērumu, lai netiktu izdots Zviedrijai.

2014. gada septembrī Asanžs iesniedza ANO Darba grupai patvaļīgas aizturēšanas jautājumos sūdzību par Zviedriju un Lielbritāniju, apgalvojot, ka viņa piespiedu uzturēšanās vēstniecībā ir līdzvērtīga nelikumīgai aizturēšanai.

Lai gan šīs darba grupas lēmumi nav juridiski saistoši, ir ziņots, ka citi cilvēki ir tikuši atbrīvoti uz tās lēmumu pamata.

ANO Darba grupa patvaļīgas aizturēšanas jautājumos savu lēmumu oficiāli paziņos piektdien, un ANO nekādus komentārus vēl nav sniegusi, bet BBC noskaidrojusi, ka grupa nolēmusi par labu Asanžam.

Asanžs, kam Zviedrijā draud apsūdzības izvarošanā, kuras viņš noliedz, Ekvadoras vēstniecībā Londonā slēpjas kopš 2012. gada vasaras. Ekvadora 2012. gadā piešķīra Asanžam patvērumu.

44 gadus vecais Austrālijas pilsonis Asanžs ir atteicies doties uz Zviedriju, lai runātu ar izmeklētājiem par iespējamām apsūdzībām. Asanžs šo lēmumu pamatojis ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010. gadā.

Pērn augustā iestājās noilgums trim Asanžam 2010. gadā izvirzītām apsūdzībām - par seksuālu uzbrukumu, par nelikumīgu piespiešanu un par seksuālu uzmākšanos. Tomēr Asanžu joprojām var tiesāt Zviedrijā par apsūdzību izvarošanā, kurai noilgums iestātos tikai 2020. gadā - 10 gadus pēc tās izvirzīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!