Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padomē ir iesniegts rezolūcijas projekts, kurā pausts pilnīgs atbalsts Arābu līgas ierosinātajam Sīrijas miera plānam, kas paredz šīs valsts prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos, tomēr pret šo projektu kategoriski iebilst Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts Krievija.

Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un arābu valstu izstrādāto rezolūcijas projektu piektdien Drošības padomē iesniedza Maroka.

Arābu līga svētdien ierosināja jaunu miera plānu, kas paredz Sīrijas prezidenta Bašara al Asada varas nodošanu viceprezidentam un nacionālas vienotības valdības izveidošanu divu mēnešu laikā. Tomēr Sīrija šo plānu noraidīja.

Rezolūcijas projektā arī pieprasīts Sīrijas valdībai nekavējoties pārtraukt vardarbību un visas valstis tiek mudinātas noteikt pret Sīriju tādas pašas sankcijas, kādas pret Sīriju novembrī noteica Arābu līga. Sankcijas paredz iesaldēt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma un tā amatpersonu aktīvus, aizliegt Arābu līgas valstīs iebraukt augsta ranga Sīrijas amatpersonām, aizliegt tirdzniecību ar Sīriju, izņemot pārtikas produktu pārdošanu, aizliegt komerciālo aviosatiksmi ar Sīriju un darījumus ar šīs valsts centrālo banku.

Tomēr Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins piektdien paziņoja, ka jaunais rezolūcijas projekts pārkāpj "mūsu sarkanās līnijas attiecībā uz to, cik tālu mēs varam iet". Čurkins sacīja, ka Krievija ir pret jebkādām sankcijām pret Sīriju, tostarp pret ieroču pārdošanas embargo, kā arī pret režīma maiņu šajā valstī.

Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis Krievija un Ķīna oktobrī uzlika veto Eiropas valstu izstrādātajai rezolūcijai par Sīriju, paužot neapmierinātību, ka tās nolūks ir režīma maiņa Sīrijā.

Jauno rezolūcijas projektu Drošības padome izskatīs otrdien, kad tā uzklausīs Arābu līgas ģenerālskretāru Nabilu al Arabi un Kataras premjerministru šeihu Hamadu bin Džasimu al Thani. Iespējams, ka balsojums par rezolūciju notiks nākamnedēļ.

Arābu līgas novērotāji piektdien paziņoja, ka pēdējās dienās pieaudzis Sīrijas režīma nogalināto cilvēku skaits. Pēc Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas cilvēktiesību observatorija" datiem, ceturtdien un piektdien režīma spēku uzbrukumos nogalināti vismaz 120 cilvēku.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO), lai gan atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijā nemieros bojāgājušo skaitam, ir aprēķinājusi, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!