Foto: AFP/Scanpix
Kopš talibu režīma gāšanas 2001.gadā Afganistānā situācija drošības jomā ir sliktāka nekā jebkad un palīdzības spēkiem nākas saskarties ar līdz šim nepieredzētu uzbrukumu līmeni, trešdien brīdināja ANO vēstnieks.

"Ir godīgi teikt, ka drošība valstī ir savā zemākajā punktā kopš talibu aiziešanas," paziņoja no amata aizejošais ANO ģenerālsekretāra īpašais pārstāvis Afganistānā Roberts Votkins.

Viņš norādīja, ka pirms NATO spēku palielināšanas pagājušajā gadā nemieri un vardarbība galvenokārt koncentrējās valsts dienvidos un dienvidaustrumos.

"Kopš NATO spēku pieguma pagājušajā gadā mēs esam pieredzējuši nemieru pārvietošanos uz valsts daļām, kur mēs tos agrāk neesam piedzīvojuši," atklāja Votkins.

"Tagad mums jāsaskaras ar drošības problēmām, kādas mums pat sapņos nerādījās," viņš piebilda.

Kamēr NATO runā par zināmu progresu, "mēs joprojām redzam ļoti smagas drošības problēmas", norādīja Votkins, uzsverot "līdz šim nepieredzētus uzbrukumus" palīdzības dienestu darbiniekiem.

Tagad ANO palīdzības aģentūrām regulāri pieejami ir tikai 30% valsts teritorijas.

Vēl 30% ir daļēji pieejami, bet atlikušie 40% - pamatā nepieejami.

Galvenais jautājums ir "politiskās, militārās attīstības un humānās palīdzības saplūšana", uzsvēra ANO pārstāvis.

"No tā, kā palīdzība Afganistānā tiek izplatīta, daļā Afganistānas tautas izveidojies priekšstats, ka humānās palīdzības darbs ir kaut kādā veidā iesaistīts šajos politiskajos un militārajos centienos," skaidroja Votkins.

"Mums jāuzsver, ka mēs atzīstam atšķirtības nepieciešamību, un mums jābūt ļoti uzmanīgiem, pievēršoties šim priekšstatam," viņš piebilda.

Tomēr Votkins saskatīja pozitīvu tendenci faktā, ka starptautiskie un Afganistānas militārie spēki ir publiski atzinuši zināmas vienošanās nepieciešamību, lai pieliktu punktu nestabilitātei.

"2011.gads var būt izšķirošs gads, ja samierināšanās centienu meklējumos tiks panākts izrāviens," uzsvēra ANO pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!