Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ne islāmistu grupējums "Taliban", ne kāds cits nedrīkst izmantot Afganistānas teritoriju, lai atbalstītu teroristiskas aktivitātes citās valstīs, pirmdien uzsvēra ANO Drošības padome.

Tā "atkārtoti apstiprināja, cik svarīgi ir cīnīties pret terorismu Afganistānā", lai nodrošinātu, ka tā netiktu izmantota, lai "apdraudētu kādu citu valsti vai uzbruktu tai, un lai ne "Taliban", ne kāds cits Afganistānas grupējums vai privātpersona neatbalstītu teroristus, kas darbojas jebkurā citā valstī", sacīts pēc Drošības padomes sēdes izplatītajā paziņojumā.

Drošības padome arī aicināja "steidzami rīkot sarunas, lai atrisinātu pašreizējo varas krīzi valstī un panāktu mierīgu risinājumu pašu afgāņu vadītā nacionālās samierināšanās procesā".

Jaunajai Afganistānas valdībai jābūt "vienotai, iekļaujošai un reprezentatīvai, un tajā pilnā mērā, vienlīdzīgi un jēgpilni jāpiedalās sievietēm", norādīja Drošības padome.

Sēdē piedalījās arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, kurš aicināja nekavējoties izbeigt vardarbību un mudināja starptautisko sabiedrību būt vienotai, lai nodrošinātu, ka tiek ievērotas visu afgāņu cilvēktiesības.

Gutērrešs sacīja, ka ir "īpaši nobažījies par ziņām, ka pieaug cilvēktiesību pārkāpumi pret Afganistānas sievietēm un meitenēm, kuras baidās no tā, ka atgriezīsies tumšākās dienas" kā deviņdesmitajos gados, kad "Taliban" noteica stingrus ierobežojumus sievietēm.

Sēde tika sasaukta pēc Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalstu Igaunijas un Norvēģijas lūguma.

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka uzbrukumu, pārņemot savā kontrolē visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu. Afganistānas prezidents Ašrafs Gani svētdien atstāja valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!