Foto: AP/Scanpix

ANO Drošības padome piektdien aicināja Lībijas austrumdaļas valdībai lojālos spēkus, kurus komandē Halīfa Haftars, apturēt virzīšanos uz galvaspilsētu Tripoli un brīdināja, ka šis uzbrukums rada risku Lībijas stabilitātei.

Lībijas austrumos Tubrukā bāzētajai valdībai lojālās Lībijas Nacionālās armijas komandieris maršals Halīfa Haftars ceturtdien paziņoja, ka tiek sākts uzbrukums Tripoles ieņemšanai, kur bāzējas konkurējošā ANO atbalstītā valdība un vairāki kaujinieku grupējumi.

Drošības padome "aicināja Lībijas Nacionālās armijas spēkus apturēt visas militārās pārvietošanās," reportieriem pēc sanāksmes aiz slēgtām durvīm sacīja Vācijas vēstnieks ANO Kristofs Heisgens, kurš pašlaik prezidē Drošības padomē.

"Drošības padomes locekles pauda dziļas bažas par militāro aktivitāti pie Tripoles, kas rada risku Lībijas stabilitātei un izredzēm uz ANO starpniecību un visaptverošu politisku risinājumu šai krīzei," teica vēstnieks.

Aicinājumu Haftaram apturēt viņa ofensīvu vienbalsīgi atbalstīja visas Drošības padomes dalībvalstis, tai skaitā Krievija, kas ir atbalstījusi Haftaru.

Haftaram lojālie spēki piektdien iesaistījās sadursmēs ar Tripoles valdības karavīriem uz dienvidiem no galvaspilsētas.

Drošības padome pauda savu nodomu "likt atbildēt tiem, kas atbildīgi par tālāku [bruņoto] konfliktu," sacīja Heisgens.

Tā arī "aicināja visas puses atsākt dialogu un pildīt savas saistības konstruktīvi piedalīties ANO politiskajā procesā".

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, kurš iepriekš bija ticies ar Haftaru Bengāzī pilsētā, izteica cerību, ka "asiņaina konfrontācija" var tikt novērsta.

Gutērrešs atradās Lībijā, lai mudinātu uz politisku vienošanos par vēlēšanu rīkošanu, kad Haftars deva pavēli saviem spēkiem virzīties uz Tripoli. Gutērrešs piektdien atstāja Lībiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!