Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome aicina visas Sīrijā karojošās puses pieņemt ANO un Arābu līgas pārstāvja Lahdara Brahimi piedāvāto pamieru nedēļas nogalē gaidāmo musulmaņu svētku laikā, piektdien vēsta radio “Brīvā Eiropa”.

Lai gan Drošības padome iepriekš nav spējusi panākt vienprātību Sīrijas jautājumā, trešdien 15 padomes dalībvalstis vienbalsīgi atbalstīja paziņojumu, kurā visas iesaistītās frakcijas aicinātas strādāt pie vardarbības pārtraukšanas.

Drošības padomes paziņojumā visas puses, sevišķi valdošais režīms, kurš raksturots kā "spēcīgākais spēlētājs", ir aicinātas pieņemt pamiera piedāvājumu.

Jau vēstīts, ka trešdien ANO paziņoja par Sīrijas valdības gatavību pieņemt Lahdara Brahimi piedāvāto pamieru musulmaņu svētku Eid al Adhas laikā, kuri sāksies piektdien.

Sīrijas valdība vēl nav oficiāli paziņojusi par pamiera pieņemšanu, sagaidāms, ka tas notiks ceturtdien. 

"Pēc manas vizītes Damaskā, Sīrijas valdība ir piekritusi pamieram Eid laikā," paziņoja Brahimi. Pārstāvis nenosauca precīzu pamiera laiku, bet norādīja, ka Sīrijas valdība paziņos par piekrišanu pamieram trešdien vai ceturtdien.

"Citas grupas Sīrijā, ar kurām mēs varējām sakontaktēties - kaujas grupu vadītāji - vairums no viņiem arī piekrīt pamieram," BBC citē Brahimi.

Pamiers svētku laikā, kuri sāksies piektdien un turpināsies četras dienas, ir svarīgs, lai ļautu "attīstīties politiskajam procesam", norāda Brahimi. Ja izdosies realizēt šo nelielu pamieru, tā būs iespēja runāt par ilgāku un stabilāku kaujas darbību pārtraukšanu, savas cerības izsaka Brahimi.

Eid al Adhas ziedošanas svētkus musulmaņi svin, lai pieminētu Ābrahama gatavību ziedot savu dēlu, pierādot pakļaušanos Dieva gribai, skaidro BBC.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji, bet nevalstiskās organizācijas ziņo par vismaz 33 000 nogalināto.

Kopš sacelšanās sākumajau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!