Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome vienbalsīgi pieņēmusi rezolūciju, kuras mērķis ir apturēt teroristisko organizāciju peļņas gūšanas iespējas un liegt pieeju starptautiskajai banku sistēmai, kas ir viens no centrālajiem elementiem cīņā pret tā dēvēto "Islāma valsti" jeb "Daesh".

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns uzrunas laikā uzsvēra, ka pieņemtā rezolūcija norāda uz starptautiskās sabiedrības stingru apņemšanos vērsties pret teroristisko grupējumu finansēšanas avotiem, informēja Ārlietu ministrijā. Kimuns uzsvēra starptautiskās sadarbības lomu ne tikai starp valstīm, bet arī privāto sektoru un pilsonisko sabiedrību pieņemto normu ieviešanā.

ASV un Krievijas kopīgi piedāvāto rezolūcijas tekstu atbalstīja kopumā 68 valstis, tajā skaitā Latvija un pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

Latvija uzskata, ka nepieciešams īstenot visaptverošu pieeju cīņā pret starptautisko terorismu, tostarp vēršoties pret terorisma finansēšanas avotiem. Tāpat svarīga privātā sektora un valsts pārvaldes iestāžu sadarbība ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā līmenī.

Rezolūcija ANO dalībvalstīm līdztekus citiem pasākumiem uzliek par pienākumu terorisma finansēšanas aktivitātes nacionālajos normatīvajos aktos noteikt kā smagu noziedzīgu nodarījumu, kā arī veicināt finanšu informācijas apmaiņu starp valstīm un kompetentajām iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!