Foto: EPA/LETA
ANO Drošības padome piektdien nosodīja Dienvidkorejas karakuģa nogremdēšanu, taču pretēji Seulas un Vašingtonas aicinājumiem augstā institūcija atturējusies no tieša Ziemeļkorejas nopēluma.

Drošības padomes 15 dalībvalstu pieņemtajā dokumentā pausts "nosodījums uzbrukumam, kas izraisīja [korvetes] "Cheonan" nogrimšanu" Dzeltenajā jūrā netālu no abu naidīgo valstu robežas.

Tāpat deklarācija uzsver, cik nozīmīgi ir "novērst šādus turpmākus uzbrukumus vai karadarbību pret Dienvidkoreju", vienlaikus paužot atzinību Seulai par izrādīto savaldību šajos mēnešos kopš traģiskā uzbrukuma, kurā dzīvību zaudēja 46 jūrnieki.

Taču, neraugoties uz starptautiskās izmeklēšanas komisijas secinājumu, ka kuģi nogremdējusi no ziemeļkorejiešu zemūdenes izšauta torpēda, Apvienoto Nāciju Drošības padome atturējusies no tieša nosodījuma izteikšanas komunistiskajai valstij.

Phenjana kategoriski noliedz saistību ar šo uzbrukumu.

Reaģējot uz ANO pieņemto dokumentu, Ziemeļkoreja jau paziņojusi, ka turpinās piedalīties sešu pušu sarunās par Korejas pussalas kodolatbruņošanos.

Komunistiskās valsts sūtnis organizācijā šo Drošības padomes lēmumu nodēvējis par "diplomātisko uzvaru".

Arī Seula paudusi atzinību šādam Apvienoto Nāciju solim, vienlaikus gan mudinot savu ziemeļu kaimiņu atturēties no turpmākām provokācijām un atzīt vainu uzbrukuma īstenošanā.

Dienvidkorejas "valdība aicina Ziemeļkoreju neiesaistīties nekādās provokācijās, kas varētu apdraudēt mieru un stabilitāti Korejas pussalā, un ievērot starptautiskās sabiedrības nelokāmo nostāju, ka netiks pieļautas nekādas provokācijas pret Dienvidkoreju", paziņoja Ārlietu ministrija.

Jau vairākkārt ziņots, ka 26.martā Dzeltenajā jūrā, netālu no abu naidīgo valstu robežas, tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis "Cheonan".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!