Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO Drošības padome pirmdien pieņēma rezolūciju, mudinot varu Afganistānā pārņēmušo islāmistu kustība "Taliban" godāt savu apņemšanos un atļaut afgāņiem, kā arī ārvalstu pilsoņiem drošā veidā izceļot no Afganistānas.

No 15 padomes valstīm 13 balsoja "par", bet divas Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis - Krievija un Ķīna - atturējās.

Rezolūcijas projektu bija iesniegušas ASV, Francija un Lielbritānija.

Drošības padome sagaida, ka "Taliban" ļaus "droši un organizēti atstāt Afganistānu afgāņiem un visiem ārvalstu pilsoņiem".

Rezolūcijā pieminēts talibu 27.augusta paziņojums, ka Afganistānas pilsoņiem būs atļauts doties uz ārzemēm un atstāt Afganistānu jebkurā laikā gan pa zemi, gan pa gaisu.

Drošības padome arī mudinājusi talibus netraucēt ANO un citām organizācijām sniegt humāno palīdzību Afganistānā.

Rezolūcijā arī uzsvērts, ka ir svarīgi ievērot cilvēktiesības, tostarp bērnu sieviešu un minoritāšu tiesības, kā arī visas puses mudinātas sarunu ceļā panākt ietverošu politisku vienošanos, kas paredzētu "sieviešu pilnīgu, vienlīdzīgu un jēgpilnu pārstāvniecību".

Vēl rezolūcijā aicināts nepieļaut, ka Afganistāna tiktu izmantota, "lai apdraudētu jebkuru valsti vai uzbruktu tai, vai arī lai dotu patvērumu teroristiem vai tos apmācītu, vai lai plānotu vai finansētu teroraktus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!