ANO Drošības padome piektdien vienbalsīgi apstiprināja rezolūciju, kas sniedz Irānai pēdējo iespēju pieņemt valstī starptautiskos ieroču inspektorus un atteikties no masu iznīcināšanas ieroču izstrādes. Pretējā gadījumā rezolūcija draud ar "nopietnām sekām".
ASV un Lielbritānijas sagatavotā rezolūcija dod Bagdādei nedēļu, lai pieņemtu ANO priekšlikumu un slēgtu ķīmisko, bioloģisko vai kodolieroču radīšanas programmas. Ja Irāka no tā atteiksies, Drošības padome tiksies atkārtoti, lai izspriestu, kā rīkoties.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans pēc balsojuma aicināja Irāku nekavējoties pieņemt priekšlikumu "savas paša, tautas un visas pasaules labā", lai "izbeigtu izolāciju un Irākas tautas ciešanas". "Ja Irākas izaicinošā attieksme turpināsies, Drošības padomei būs jāpilda savi pienākumi," norādīja Annans, aicinot tās pasaules valstis, kurām ir ietekme Bagdādē, izdarīt spiedienu, lai Irāka pieņemtu rezolūciju.

Par dokumentu vienbalsīgi nobalsoja piecas pastāvīgās padomes dalībvalstis ar veto tiesībām - ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna un Krievija, kā arī 10 uz laiku ievēlētās Drošības padomes dalībnieces: Kolumbija, Īrija, Maurīcija, Norvēģija, Singapūra, Bulgārija, Kamerūna, Gvineja, Meksika un Sīrija.

Pirms balsojuma pastāvēja bažas, ka tas nebūs vienbalsīgs, jo rezolūcija satur spēka lietošanas draudus, taču pastāvīgo Drošības padomes dalībvalstu spēja panākt vienošanos pēdējā brīdī pozitīvi noskaņoja arī Sīriju, kura sākotnēji bija negatīvi noskaņota.

ASV vēstnieks ANO Džons Negroponte padomes locekļiem sacīja, ka rezolūcijā "nav paslēpts [šaujamieroča] gailis" jeb pasākumi, kas varētu ļaut ASV un tās sabiedrotajiem automātiski lietot spēku, ja Irāka atsakās pildīt ANO prasības. Tieši bažas par šāda automātiska spēka lietošanas iespēju aizkavēja pieņemt agrākās rezolūcijas redakcijas. Tomēr tagad Irākas negatīvas atbildes gadījumā Drošības padomei būs jāpulcējas otrreiz, lai lemtu par soda akcijām.

"Nepiekāpšanās Irākai vairs nav izvēle," uzsvēra Negroponte, norādot, ka Irāka tiks atbruņota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!