Foto: AFP/Scanpix

ANO eksperti brīdina Eiropu, ka spēka pielietošana neapturēs imigrantu plūsmu, ne arī atbaidīs cilvēku kontrabandistus.

ANO īpašais izmeklētājs imigrantu tiesībās Fransuā Krepo un ANO Viesstrādnieku tiesību aizsardzības komitejas vadītājs Fransisko Karions tāpat izteikuši nosodījumu par ANO Drošības padomes rezolūciju, kas ļauj Eiropas Savienības (ES) karakuģiem Vidusjūrā vērsties pret cilvēku kontrabandistiem.

Kā norādīja Krepo, "cilvēcei ir dabiski migrēt" un vienīgais veids, kā tikt vaļā no kontrabandistiem, ir piedāvāt pārvietošanās brīvību bēgļiem.

"Robežu kontrolēšanas vārdā valstis ir zaudējušas kontroli pār robežām, jo tām nav nekādas nojausmas, kas iekļūst valstī, jo tirgu kontrolē kontrabandisti," sacīja Krepo.

Pēc viņa teiktā, Eiropai sīriešu, eritrejiešu un afgāņu bēgļu labā ir jādara tas pats, ko ASV un citas valstis darīja pirms gandrīz 40 gadiem ar Vjetnamas un Indoķīnas bēgļiem - jāievieš vērienīgas pārcelšanās programmas tranzītvalstīs daudzu gadu garumā.

"Nemuļķosim sevi," sacīja Krepo. "Eiropa un pārējā pasaule piedzīvo masveida migrāciju ne tikai šajā vai nākamajā gadā, bet vismaz nākamajā desmitgadē, ja pat ne nākamajās desmitgadēs."

Piecos gados Eiropā būtu jāizmitina divi miljoni bēgļu no Tuvajiem Austrumiem, kas nozīmē 400 000 gadā, norādīja Krepo. "Tas ir pilnībā izdarāms. Mēs to esam darījuši agrāk. Mēs to varam izdarīt atkal. Mēs esam bagātāki, daudz apdzīvotāki nekā bijām pirms 40 gadiem."

Kas attiecas uz migrantiem, kas nevar sevi pabarot mājās un mēnešiem ilgi pūlas nokļūt Eiropā, viņi tur ieradīsies, jo tur viņus gaida ir mazapmaksāti darbi pagrīdes darba tirgos celtniecības, lauksaimniecības, viesnīcu, zvejniecības un kalnrūpniecības jomās, pavēstīja eksperts.

"Darba devēji patiesībā pieprasa lētu darbaspēku, kamēr politiķi saka, ka viņi noslēgs robežas," sacīja Krepo. "Pastāv daļa uzņēmēju vides, kas saka: "Ne tik stingri. Mums joprojām ir vajadzīgi cilvēki"."

Vēršanās pret imigrantiem tikai dod vairāk varas negodprātīgiem darba devējiem, kontrabandistiem un starpniekiem, pavēstīja Krepo.

Pēc viņa teiktā, lai risinātu problēmu, valsts varai ir jāvēršas pret pagrīdes tirgiem un nelegālajiem darba devējiem.

Tad valdības var atvērt robežas un piešķirt vīzas ikvienam, kas vēlas ierasties un strādāt, kā tas notika 50. un 60.gados, kad Eiropā ieradās miljoniem afrikāņu un turku. "Neviens nenomira. Nebija kontrabandas. Kāpēc? Jo viņi ieradās ar vīzām un darba atļaujām," sacīja Krepo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!